Novac

Inflacija u Turskoj nastavlja da obara rekorde - u junu dostigla najviši nivo u poslednjih 25 godina

Komentari

Autor: CNBC / Tanjug

04/07/2022

-

12:58

Inflacija u Turskoj nastavlja da obara rekorde - u junu dostigla najviši nivo u poslednjih 25 godina
Inflacija u Turskoj nastavlja da obara rekorde - u junu dostigla najviši nivo u poslednjih 25 godina - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u Turskoj porasla je prošlog meseca na blizu 79 odsto međugodišnje, na najviši nivo zabeležen u toj zemlji u poslednjih četvrt veka. Godišnja stopa inflacije je iznosila u junu 78,62 procenta, prema današnjim podacima turskog statističkog instituta. Mesečni rast potrošačkih cena je iznosio 4,95 posto, prenosi CNBC.

Cene prevoza skočile su u junu za 123,37 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok su hrana i bezalkoholna pića poskupeli za 93,93 procenta, pokazuju vladini podaci.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan se u poslednjih nekoliko godina protivi bilo kakvom povećanju kamatnih stopa kako bi se ohladila inflacija, pri čemu navodi da su kamatne stope "majka svakog zla". Posledice te politike su nagli pad turske lire i znatno osipanje potrošačke moći prosečnog zaposlenog u Turskoj, navodi američki medij.

profimedia

 

Erdogan je dao instrukcije centralnoj banci, za koju analitičari kažu da nije nezavisna od njega, da više puta snizi referentnu kamatu 2020. i 2021. godine, čak iako je inflacija nastavila da raste.

Ključna kamatna stopa je prošle jeseni postepeno smanjena na 14 posto i od tada je ostala na istom nivou. Lira je prošle godine pala za 44 procenta prema dolaru, a od početka ove godine je oslabila za 21 posto prema američkoj valuti.

Turska vlada je uvela neortodoksnu monetarnu politiku u pokušaju da ojača liru bez podizanja kamatnih stopa. Krajem juna, turski bankarski regulator najavio je zabranu kredita u lirama kompanijama koje drže, kako ocenjuje, previše deviza, što je na kratko ojačalo liru, ali je izazvalo veću neizvesnost među investitorima koji dovode u pitanje održivost te mere.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis