Biznis vesti

Dramatični pad lire pogurao inflaciju u Turskoj na 36 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2022

-

12:11

Dramatični pad lire pogurao inflaciju u Turskoj na 36 odsto
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u Turskoj skočila je u decembru 2021. daleko više nego što se očekivalo, na 36,08 posto međugodišnje, na najviši nivo od septembra 2002. godine, što je posledica dramatičnog pada lire u poslednjih nekoliko meseci, pokazali današnji zvanični podaci. Na mesečnom nivou, potrošačke cene u Turskoj su porasle u decembru za 13,58 procenata, saopštio je turski statistički institut.

Analitičari su u anketi Rojtersa predviđali mesečni rast inflacije od 9,0 odsto, i međugodišnji od 30,6 procenata u poslednjem lanjskom mesecu. Lira se nakon objave statističkih podataka trgovala po kursu od 13,6 lira za dolar, što je na dnevnom nivou pad od 3,0 posto. Turska valuta je pošle godine izgubila 44 posto vrednosti u odnosu na dolar, a najviše je oslabila tokom novembra i decembra.

Indeks proizvođačkih cena je porastao 19,08 procenata na mesečnom nivou u decembru, a na godišnjem nivou je zabeležio rast od čak 79,89 odsto, prema statističkim pokazateljima, što je takođe posledica skoka uvoznih cena usled kraha turske valute.

Blizu rekorda iz 2002. godine

Decembarski rast inflacije na godišnjem nivou je drugi najviši od septembra 2002, kada je ta stopa iznosila 37 procenata, pre nego što je AK partija predsednika Tajipa Erdogana prvi put došla na vlast u novembru te godine. Skoku inflacije su najviše doprinele cene transporta, koje su uzletele za 53,66 posto u decembru u odnosu na isti mesec 2020. godine, dok su cene hrane i pića porasle za 43,8 procenata.

"Centralna banka implicira da je pritisak na cene bio zbog ograničenja ponude i da ne može ništa da uradi povodom toga. Potrebno je odmah i agresivno povećati kamate. Godišnja inflacija će verovatno dostići 40 do 50 posto do marta", izjavila je Ozlem Deriči Sengul, suosnivač u konsultantskoj kući Spin Consalting, u Istanbulu.

Inflacija u Turskoj je pre decembra iznosila oko 20 odsto, podstaknuta padom lire na rekordno nizak nivo nakon što je centralna banka od septembra smanjila referentnu kamatnu stopu za 500 baznih poena. Turska centralna banka je saopštila da privremeni faktori podstiču rast cena i predviđa da će inflacija kratkoročno slediti volatilnost deviznog kursa.

Lira je u decembru pala na rekordni minimum od 18,4 lire za jedan dolar, pre nego što se naglo oporavila pretprošle nedelje nakon intervencija centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu i nakon što je Erdogan predstavio program za zaštitu depozita položenih u lirama od oscilacija domaće valute prema cvrstim valutama. Centralna banka je u oktobru predviđala da će na kraju godine inflacija iznositi 18,4 procenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis