Evropa

Putin i Erdogan razgovarali o zahtevu koji je Rusija uputila NATO

Komentari

Autor: Jutarnji

02/01/2022

-

20:31

Putin i Erdogan razgovarali o zahtevu koji je Rusija uputila NATO
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin - Copyright AP/Turkish Presidency

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski kolega Redžep Tajip Erdogan, čija je zemlja članica NATO, danas su telefonom razgovarali o zahtevima koje Moskva postavlja Severnoatlantskom savezu u vezi s ukrajinskom krizom.

Kancelarija turskog predsednika je saopštila da su dvojica predsednika "razgovarala o merama za poboljšanje veza" dveju zemalja.

Kremlj je izvestio da su se predsednici "dotaknuli i međunarodnih tema" kao što su obavezujući ugovori koji bi garantovali sigurnost Ruskoj Federaciji kao i stanje na Kavkazu i rešavanja krize u Siriji i u Libiji.

Rusija i Turska održavaju partnerske veze uprkos različitim, pa i suparničkim interesima na različitim poljima kao što su Sirija i Libija, gdje su obe zemlje važni učesnici.

Rusija i Turska su bile u seni nedavnog oružanog sukoba na Kavkazu između Azerbejdžana, gde se govori turski i Gorskog Karabaha, koji podržava Jermenija, u kojoj Rusija ima vojnu bazu.

Veze Moskve i Ankare zategnule su se nedavno i zbog ukrajinske krize pošto je Putin prigovorio turskom kolegi da je ukrajinskoj vojsci dopremio bespilotne letelice koje su opremljene oružjem, a primenjuju se protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Dok je Zapad već nedeljama zabrinut zbog eventualne ruske intervencije u Ukrajini optužujući Moskvu da gomila vojsku i oklopna vozila blizu pogranične zone, Ankara je prošle sedmice predbacila Kremlju da postavlja NATO-u "jednostrane" zahteve.

Turska navukla bes NATO

Turska, članica saveza od 1952., zadnjih je godina navukla na sebe bes NATO zbog toga što je, premda je njegova članica, kupila ruski protivvazdušni obrambeni sistem S-400.

Rusija, koja odbacuje optužbe da planira invaziju na Ukrajinu, predstavila je 17. decembra predloge sporazuma koji bi ograničili američki i utjecaj NATO na zemlje u njenom susedstvu.

Ta dva teksta predlažu zabranu proširenja NATO, posebno na Ukrajinu, zatim, zabranu američkih vojnih baza u državama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Ruski i američki predsednik o tom pitanju su nedavno dvaput razgovarali telefonski, dok je Bajden zapretio Rusiji oštrim sankcijama u slučaju vojne intervencije.

Za 12. januar predviđen je sastanak između Rusije i NATO, dok ć 13. januara biti održana proširena konferencija u kojoj će učestvovati Moskva, Vašington i evropske zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa