Biznis vesti

Inflacija u Turskoj na novom maksimumu - sa 61, 14 odsto najviša u poslednjih dvadeset godina

Komentari

Autor: Asošijejted pres / FoNet

04/04/2022

-

11:51

Inflacija u Turskoj na novom maksimumu - sa 61,  14 odsto najviša u poslednjih dvadeset godina
Ankara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je danas 61,14 odsto, što je novi dvadesetogodišnji maksimum koji produbljuje krizu životnih troškova za mnoga domaćinstva, javlja Asošijejted pres.

Turski institut za statistiku saopštio je da su potrošačke cene u martu porasle za 5,46 odsto u odnosu na prethodni mesec, a godišnja inflacija je porasla sa 54,44 odsto u februaru.

Najveći godišnji rast cena zabeležen je u sektoru saobraćaja - 99,12 odsto, dok su cene hrane povećane i do 70,33 odsto, što je najveći porast u odnosu na prethodnu godinu od marta 2002. godine. Rastuće cene deo su ekonomske krize koju je pogoršala pandemija virusa korona. U međuvremenu, ruska invazija na Ukrajinu dovela je do porasta cena gasa, nafte i žitarica.

Smanjenje kamatnih stopa 

Velika inflacija u Turskoj, takođe, prati niz smanjenja kamatnih stopa krajem prošle godine, u skladu sa protivljenjem predsednika Redžepa Tajipa Erdogana visokim troškovima zaduživanja u pokušaju da podstakne rast, investicije i izvoz.

Turski predsednik insistira da visoke stope izazivaju inflaciju. Centralna banka je smanjila stope za pet procenata između septembra i decembra, ali su ove godine ostale nepromenjene na 14 odsto.

profimedia

 

Lira, koja je prošle godine izgubila 44 odsto vrednosti u odnosu na američki dolar, pala je u decembru na rekordnih 18,41 u ​​odnosu na dolar, a učinak valute podstakao je inflaciju u turskoj ekonomiji koja se oslanja na uvoz. U nastojanju da ublaži udar na domaćinstva, vlada je uvela smanjenje poreza na osnovna dobra i prilagodila tarife električne energije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis