Novac

Narodna banka ponovo podigla referentnu kamatu - krediti u dinarima biće još skuplji

Komentari

Autor: Z.R.

07/07/2022

-

12:16

Narodna banka ponovo podigla referentnu kamatu - krediti u dinarima biće još skuplji
Narodna banka ponovo podigla referentnu kamatu - krediti u dinarima biće još skuplji - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 2,75 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije. Istovremeno, stopa na kreditne olakšice iznosi 3,75 odsto, a stopa na depozitne olakšice 1,75 odsto. Ovo je četvrto povećanje referentne kamate u ovoj godini. Prethodno je u aprilu, maju i junu NBS povećala kamatu za po 0,5 odsto. 

Pošto se kamatne stope kredita u dinarima ravnaju u odnosu na nju, podizanje ove kamate uticaće na rast cene kredita u domaćoj valuti, ali i dozvoljenog minusa i kreditnih kartica. NBS je prvi put posle nekoliko godina, 7. aprila povećala kamatnu stopu sa 1, na 1,5 odsto.

U NBS kažu da je donošenjem današnje odluke očuvan kontinuitet u aktuelnom procesu zaoštravanja monetarnih uslova.

"Umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nego prethodnih meseci, Narodna banka Srbije nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske, uzimajući pritom u obzir očekivane efekte dosadašnjeg povećanja restriktivnosti monetarne politike i istovremeno vodeći računa o važnosti kontinuiteta ekonomskog rasta", saopštili su iz centralne banke.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Oni su naveli da Izvršni odbor ostavlja prostor da i u narednom periodu, po potrebi i u zavisnosti od kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju, reaguje dodatnim pooštravanjem monetarne politike, ne isključujući mogućnost da, pored povećanja osnovnih kamatnih stopa, kao mere opšteg karaktera, Narodna banka Srbije razmotri i dodatne direktnije mere, kojima bi se ciljano reagovalo na inflatorne pritiske.

"Donoseći odluku o daljem pooštravanju monetarnih uslova, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da su troškovni pritisci na globalnom nivou i dalje visoki po osnovu svetskih cena energenata, primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i produžavanja otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja i da će po tom osnovu globalna inflacija još neko vreme nastaviti da se kreće uzlaznom putanjom", kažu u NBS.

Dodatno pooštravanje monetarne politike

Navode da je Izvršni odbor procenio da je potrebno dodatno pooštriti monetarne uslove na domaćem tržištu povećanjem referentne kamatne stope kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i obezbedilo da se inflacija u Srbiji od avgusta nađe na opadajućoj putanji. Ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, Narodna banka Srbije u značajnoj meri doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Napominju da je međugodišnja inflacija u Srbiji u maju iznosila 10,4 odsto, od čega je oko dve trećine doprinosa i dalje poticalo od cena hrane i energije. Prema oceni Izvršnog odbora, inflacija bi u drugoj polovini naredne godine trebalo da se vrati u granice cilja Narodne banke Srbije (3±1,5%), čemu će doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova. U smeru ublažavanja inflatornih pritisaka u kratkom roku će delovati i efekti ekonomskih mera Vlade usmerenih na ograničenje cena osnovnih životnih namirnica i energenata na domaćem tržištu. U periodu projekcije, u naredne dve godine, očekuje se i postepeno slabljenje efekata rasta svetskih cena primarnih proizvoda, energenata, kao i više uvozne inflacije, što je u skladu s projekcijama relevantnih međunarodnih institucija i tržišnim očekivanjima.

"Dolazak nove poljoprivredne sezone rezultirao je blagim smanjenjem cena povrća na domaćem tržištu u maju sa prethodnih visokih nivoa, što se očekuje da će se nastaviti i u narednom periodu. Pod pretpostavkom prosečne poljoprivredne sezone, kao i nižih svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, očekuje se slabljenje troškovnih pritisaka u proizvodnji i ostale hrane na domaćem tržištu u narednom periodu", kažu u NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. avgusta 2022.

FED već podigao kamate, ECB najavila rast

S inflacijom se bore i druge svetske ekonomije, pa su mnoge centralne banke već revidirale iznose kamatnih stopa. Američke Federalne rezerve (FED) podigle su referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procentnog poena na sednici polovinom juna, što je najagresivnije povećanje od 1994. godine, a istovremeno su snizile procenu privrednog rasta SAD.

"Jasno je da je povećanje od 75 baznih poena neuobičajeno veliko i ne očekujem da će potezi ovog obima postati uobičajeni", rekao je predsednik FED-a Džerom Pauel, ali je dodao da očekuje da će i na julskom sastanku doći do podizanja stope od 50 ili 75 baznih poena, preneo je CNBC.

Povećanje je najavila i Evropska centralna banka. Iz ECB su potvrdili da će podići kamatne stope u pokušaju da obore rastuće cene širom evrozone. Povećanje će iznositi 0,25 procentnih poena, u skladu sa onim što je očekivala većina analitičara, a dogodiće se u julu, dok se se još jedno povećanje najavljuje za septembar. Ove promene označavaju prvo povećanje evropskih kamatnih stopa u više od decenije i zatvaraju dugo poglavlje labave monetarne politike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis