Novac

Inflacija u Velikoj Britaniji u julu oborila novi rekord - ovakav rast cena nije viđen 40 godina

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

17/08/2022

-

11:16

Inflacija u Velikoj Britaniji u julu oborila novi rekord - ovakav rast cena nije viđen 40 godina
Inflacija u Velikoj Britaniji u julu oborila novi rekord - ovakav rast cena nije viđen 40 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u Velikoj Britaniji je dostigla u julu novi četrdesetogodišnji rekord od 10,1 posto međugodišnje sa junskog nivoa od 9,4 odsto, prema današnjoj preliminarnoj proceni Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS). Stopa rasta potrošačkih cena u julu je iznad konsenzusne prognoze analitičara u Rojtersovoj anketi, koji su predviđali julsku inflaciju od 9,8 procenata.

Bazna inflacija, koja isključuje energiju, hranu, alkohol i duvan, iznosila je u julu 6,2 odsto na godišnjem nivou, što je porast u odnosu na 5,8 procenata u junu i više od projekcija anaitičara od 5,9 procenata.

Rast cena hrane dao je najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije, navodi se u saopštenju ONS-a.

Šest uzastopnih povećanja referentne kamate

Banka Engleske (BoE) je sprovela šest uzastopnih povećanja referentne kamate kako bi obuzdala inflaciju, a ranije ovog meseca je izvršila najveće pojedinačno povećanje stope od 1995. godine, predviđajući istovremeno da će Ujedinjeno Kraljevstvo u četvrtom kvartalu ući u najdužu recesiju od globalne finansijske krize.

BoE procenjuje da će inflacija u oktobru dostići vrhunac od 13,3 procenta.

Kandidati za lidere Konzervativne stranke Liz Tras i Riši Sunak, od kojih će jedno od njih naslediti Borisa DŽonsona na mestu premijera 5. septembra nakon glasanja članova partije, pod sve su većim pritiskom da ponude radikalna rešenja za istorijsku krizu troškova života u zemlji.

Prema podacima ONS-a, objavljenim u utorak, realne plate u Velikoj Britaniji pale su za 3,0 posto godišnje u drugom kvartalu 2022, što je njihov najveći pad u istoriji.

Uprkos podizanju prosečnih zarada, bez bonusa, za 4,7 procenata, troškovi života daleko nadmašuju rast plata i znatno nagrizaju prihode domaćinstava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis