Novac

Rast cena u Velikoj Britaniji prevazišao sve prognoze ekonomista - inflacija najveća u poslednjih 30 godina

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

23/03/2022

-

09:27

Rast cena u Velikoj Britaniji prevazišao sve prognoze ekonomista - inflacija najveća u poslednjih 30 godina
AP/Frank Augstein - Copyright AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u Velikoj Britaniji je dostigla prošlog meseca novi tridesetogodišnji maksimum od 6,2 odsto, prema današnjim zvaničnim statističkim podacima. Rast potrošačkih cena je daleko prevazišao očekivanja ekonomista, koji su u Rojtersovoj anketi predviđali u proseku međugodišnju inflaciju od 5,9 procenata u februaru.

Nacionalna kancelarija za statitiku (ONS) istakla je da su najveći pokretači rasta inflacije bile cene energije za domaćinstava i benzin.

Prema podacima ONS, potrošačke cene su u februaru porasle za 0,8 odsto u odnosu na prethodni mesec, što je najveći rast zabeležen od februara 2009.

Rojters napominje da je statistika o inflaciji objavljena samo nekoliko sati uoči obraćanja ministra finansija Riši Sunaka o tome kako planira da ublaži krizu troškova života.

Banka Engleske je prošle nedelje podigla prognozu inflacije za period april-jun na preko 8,0 posto, što je četiri puta više od njene ciljane stope. Regulisane cene energije za domaćinstva skočiće za više od 50 posto sledećeg meseca, dodaje britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis