Fokus

Iran vratio pasoš britanskoj humanitarnoj radnici koja ne može da napusti zemlju još od 2016. godine

Komentari

Autor: Euronews

16/03/2022

-

11:36

Iran vratio pasoš britanskoj humanitarnoj radnici koja ne može da napusti zemlju još od 2016. godine
Iran vratio pasoš britanskoj humanitarnoj radnici koja ne može da napusti zemlju još od 2016. godine - Copyright AP Photo/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Iranske vlasti konačno su vratile pasoš britanskoj humanitarnoj radnici Nazanin Zaghari-Retklif, koja je uhapšena nakon sletanja u Teheran 2016. godine. 

Vlasnica dvojnog državljanstva - britanskog i iranskog, uhapšena je na aerodromu u Teheranu 2016. godine kada je došla u posetu porodici, a odležala je četiri godine u zatvoru pre nego što je puštena na uslovnu slobodu zbog pandemije virusa korona.

"Veoma sam zadovoljna što mogu da kažem da je Nazanini vraćen britanski pasoš", napisala je britanska poslanica Tulip Sidik na Tviteru dodajući da se u Iranu nalazi britanska delegacija koja će pregovarati o njenom statusu.

Iako u zatvoru nije još od 2020. godine, Nazanin nije mogla da napusti Iran, a boravila je u kući svojih roditelja u Teheranu.

Inače, Nazanina ćerka Gabrijela vratila se iz Irana u Ujedinjeno Kraljevstvo 2019. godine kako bi krenula u školu. Međutim, Zagari-Retklif se suočila sa još jednom godinom zatvora i zabranom napuštanja zemlje nakon što je 2021. godine optužena za širenje propagande.

Njen advokat Hojat Kermani rekao je u utorak agenciji AP da je za sada dobila nazad britanski pasoš, ali joj je i dalje zabranjeno da napusti Iran.

"Nadamo se da će ovi pregovori uskoro biti okončani", rekao je on.

Komentari (0)

Svet