Novac

Najveće povećanje u istoriji: Evropska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu

Komentari

Autor: Euronews / Euronews Srbija

08/09/2022

-

14:44

Najveće povećanje u istoriji: Evropska centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu
Evropska centralna banka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska centralna banka je u objavila svoje najveće povećanje kamatne stope u istoriji u pokušaju da uguši rekordnu inflaciju širom evrozone, piše Euronews. Tri ključne kamatne stope ECB-a su povećane za 75 baznih poena.

"Ovaj veliki korak predvodi tranziciju sa preovlađujućeg visoko prilagodljivog nivoa referentnih stopa ka nivoima koji će obezbediti blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj ECB od 2 odsto", navodi se u saopštenju Upravnog tela banke.

Tržištima je takođe naglašeno da "u narednih nekoliko sastanaka Upravni savet očekuje da će dodatno povećati kamatne stope kako bi ublažio tražnju i zaštitio se od rizika od stalnog pomeranja inflacionih očekivanja naviše".

Upravni savet je odlučio da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 75 baznih poena. Shodno tome, kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 1,25%, 1,50% i 0,75% respektivno, od 14. septembra 2022. godine.

Ovim potezom ECB sledi politiku američkih Federalnih rezervi koje su izvele dva velika povećanja stope od 0,75 poena u junu i julu. Takođe, dolazi nešto više od mesec dana nakon što je ECB izvršila svoje prvo povećanje u poslednjih 11 godina za 0,5 odsto više od očekivanog.

Glavni mandat centralnih banaka je da drže inflaciju pod kontrolom, a jedan od glavnih alata koji im stoje na raspolaganju su kamatne stope pomoću kojih mogu da učine troškove zaduživanja — a samim tim i potrošnje i ulaganja — ili jeftinijim ili skupljim kako postaju manje ili više. komercijalnim bankama skuplje da pozajmljuju novac.

Međutim, postoji rizik da bi povećanje kamatnih stopa moglo dovesti do sporijeg rasta jer potrošači i preduzeća odlažu potrošnju.

Inflacija u 19 zemalja evrozone dostigla je rekordnih 9,1 odsto prošlog meseca, usled porasta cena energenata, a posebno gasa.

Frankfurtska institucija, koja pokušava da zadrži inflaciju na oko 2%, navela je u svom poslednjem kvartalnom biltenu prognoze da bi inflacija trebalo da počne da se smanjuje u drugoj polovini ove godine, ali predviđa da će dostići 3,5% u 2023. i 2,1% u 2024. godini.

U međuvremenu, očekuje se da će ekonomski rast ostati prigušen ove godine i da će se blago povećati sledeće godine.

Pozivi da se ECB pridruži američkim Federalnim rezervama u agresivnijem podizanju kamatnih stopa pojačali su podaci iz evrozone koji pokazuju da je inflacija u avgustu porasla na rekordnih 9,1 odsto, dok je nezaposlenost pala na rekordno niskih 6,6 odsto.

 

Komentari (0)

Biznis