Novac

Moskovska berza - rublja pala prema dolaru prvi put u poslednje tri nedelje

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

10/10/2022

-

10:26

Moskovska berza - rublja pala prema dolaru prvi put u poslednje tri nedelje
Moskovska berza - Copyright EPA/YURI KOCHETKOV

veličina teksta

Aa Aa

Ruska rublja je oslabila danas na ranom trgovanju na Moskovskoj berzi, skliznuvši na nivo od 62 rublje za dolar prvi put u poslednje skoro tri nedelje, pod pritiskom geopolitičkih rizika.

Geopolitički rizici i sankcije pogađaju rusko tržište kapitala poslednjih nedelja otkako je predsednik Vladimir Putin krenuo s aneksijom četiri ukrajinska regiona nakon što je Moskva organizovala na tim teritorijama referendume, koje su Kijev i zapadne vlade proglasile nezakonitim i prinudnim, prenosi Rojters.

Kijev su rano jutros potresle detonacije nakon što je tokom vikenda u snažnoj eksploziji oštećen ključni most koji povezuje Rusiju i poluostrvo Krim, koje je 2014. godine pripojeno Rusiji.

Na trgovanju do 6:26 časova po srednjoevropskom vremenu, rublja je bila u padu za 1,1 odsto u odnosu na dolar na 61,72 rubalja, a prethodno je potonula na 62 rublje za dolar prvi put od 21. septembra.

Ruska valuta je takođe uzgubila 0,9 posto vrednosti prema evru i trgovala se po kursu od 60,42 rublje za evro, a oslabila je i prema kineskom juanu za 1,2 procenta na 8,60.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis