Novac

I Banka Engleske nastavlja sa podizanjem referentne kamate: Procene ukazuju da je inflacija dostigla vrhunac

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

15/12/2022

-

14:36

I Banka Engleske nastavlja sa podizanjem referentne kamate: Procene ukazuju da je inflacija dostigla vrhunac
I Banka Engleske nastavlja sa podizanjem referentne kamate: Procene ukazuju da je inflacija dostigla vrhunac - Copyright AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Banka Engleske (BoE) podigla je danas ključnu kamatnu stopu sa 3,0 na 3,5 odsto. To je deveto uzastopno povećanje referentne kamate BoE, koja pokušava da ubrza spuštanje inflacije na ciljani nivo, sa 41-godišnjeg rekorda zabeleženog u oktobru, izveštava Rojters.

Odbor za monetarnu politiku BoE je saopštio da će možda biti potrebna "dalja povećanja kamate" kako bi otklonio opasnost od mogućih upornih inflatornih pritisaka od domaćih cena i plata.

Guverner BoE Endru Bejli je, u propratnom pismu upućenom ministru finansija DŽeremiju Hantu uz odluku centralne banke, naveo da procene BoE sugerišu da je britanska inflacija dostigla vrhunac.

Zvanični podaci objavljeni u sredu pokazali su da je inflacija pala na 10,7 posto u novembru sa 11,1 odsto u oktobru. Taj pad godišnje stope od 0,4 procentna poena najveći je od jula 2021.

Nezaposlenost u Britaniji je trenutno u porastu, pri čemu je tokom tri meseca zaključno s oktobrom dostigla 3,7 procenata, a  plate bez bonusa su porasle u istom periodu za 6,1 posto na godišnjem nivou, što je nominalno njihov najveći rast od 2001.

BoE je prošlog meseca saopštila da će Britanija ući u dugu recesiju, predviđajući da će ekonomija pasti za 0,3 odsto u poslednjem kvartalu ove godine. Sada, pak, očekuje pad od 0,1 posto i procenjuje da će godišnja privredna proizvodnja biti za 0,4 procenta veća nego što se ranije mislilo, kao rezultat budžetskih kratkoročnih stimulativnih mera.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis