Novac

Vlada Srbije donela uredbu o isplati iznosa kao uvećanja uz penziju do 43.645 dinara

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2022

-

17:20

Vlada Srbije donela uredbu o isplati iznosa kao uvećanja uz penziju do 43.645 dinara
E-Stock/Dušan Milenković - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu o uslovima, visini, obuhvatu penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju. Tom uredbom propisano da će se novčani iznos kao uvećanje uz penziju isplaćivati korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije, koja od decembra ove do novembra 2023. godine, ne prelazi iznos od 43.645,99 dinara, saopšteno je iz Vlade.

On će stizati mesečno uz ček u ovom vremenskom intervalu. Vlada je saopštila da to predstavlja nastavak sprovođenja mera zaštite i poboljšanja standarda korisnika prava penzijskog i invalidskog osiguranja. Precizirano je i da će se korisnicima penzije smatrati i invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

Paušalno oporezivanje

Izmenom Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti, za još jednu godinu produžen je period primene ograničenja povećanja poreske osnovice, na najviše do 10 odsto godišnje u slučaju kada se iznos osnovice poveća u odnosu na iznos utvrđen za prethodnu godinu.

Dodaje se da će ograničenje povećanja poreske osnovice najviše do 10 odsto godišnje primenjivati zaključno sa 2023. godinom. 

U saopštenju se napominje da je na sednici doneta i Strategija razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija za period 2022 - 2027. godine koja ima cilj unapređenja zaštite društva od kriminaliteta humanim izvršavanjem krivičnih sankcija i prevencijom povrata.

Kako se navodi, Strategijom su propisane mere i aktivnosti kojima je omogućeno redovno praćenje daljeg razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija u cilju zaštite društva od kriminaliteta, poboljšanje uslova u kojima se krivične sankcije izvršavaju i primenu savremenih metoda i tehnika tretmana da osuđena lica steknu nove veštine i znanja i uspešno se integrišu u društvenu zajednicu.

Mapa puta za podršku energetici

Napominje se da će članovi Vlade usvojili dokument "Mapa puta za podršku energetici u Republici Srbiji", koji predstavlja neophodan korak ka obezbeđivanju sektorske budžetske podrške Evropske unije Republici Srbiji u iznosu od 165 miliona evra.

Dokument, koji je od izuzetnog značaja za dalji razvoj energetske stabilnosti u Republici Srbiji, predstavlja institucionalni odgovor na opštu energetsku krizu, kroz podršku ugroženim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima i važnu strategiju ka tranziciji čiste energije, uključujući diversifikaciju izvora energije.

Vlada Srbije je usvojila koncept politike razvojnog finansiranja u oblasti preduzetništva u Republici Srbiji. Saopšteno je da je u pitanju unapređeni okvir koji bi trebalo da obezbedi pozitivan uticaj na izvozne aktivnosti kroz poboljšanje pristupa finansiranju izvoza, stvarajući bolje okruženje za nove privredne subjekte i mogućnosti za rast finansiranja kapitalom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis