Novac

Zlato sve više vredi: Cena porasla iznad 1.800 dolara za uncu

Komentari

Autor: Bloomberg / Tanjug

27/12/2022

-

12:55

Zlato sve više vredi: Cena porasla iznad 1.800 dolara za uncu
Zlato sve više vredi: Cena porasla iznad 1.800 dolara za uncu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cena zlata je porasla iznad 1.800 dolara za uncu, pošto je Kina ukinula više mera kontrole kovida 19, povećavajući pritisak na dolar koji nastavlja silazni trend prema vodećim rivalima. Zlato je na spot tržištu ojačalo za 0,5 posto na 1.807,60 dolara za uncu na današnjem trgovanju do 16:23 časova po šangajskom vremenu, izveštava Bloomberg. 

Cene srebra, paladijuma i platine su takodje u usponu, dodaje njujorška agencija bez navođenja konkretnih podataka. Zlato je u poslednjem ovogodišnjem kvartalu zabeležilo rast cene za više od 8,0 procenata, podržano povlačenjem dolara i nadom da će Federalne rezerve (FED) usporiti agresivno zatezanje monetarne politike. Naime, tržišni akteri analiziraju američke podatke od petka o  popuštanju inflacije i slabljenju potrošnje stanovništva, što bi moglo da smanji pritisak na FED za daljim većim podizanjem ključne kamate.

Putnici koji dolaze u Kinu od januara više neće morati da idu u karantin, što će doprineti ubrzanju ukidanja strogih pandemijskih pravila i jačanju raspoloženja prema najvećoj azijskoj ekonomiji, ocenjuje Bloomberg.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis