Fokus

Ilegalni kopači zlata na zaštićenoj teritoriji amazonske prašume

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

13:16

Ilegalni kopači zlata na zaštićenoj teritoriji amazonske prašume
Amazonija - Copyright AP/Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Ilegalni kopači zlata u Brazilu krče šumu na zaštićenoj teritoriji Amazona na krajnjem severu Brazila, kako bi rudarili zlato i rudu kalaja kasiterit, preneo je Gardijan.

Kako britanski list navodi, avion koji nadgleda prašumu snimio je fotografije na kojima se vide tri bagera kako rudare zlato iz obale reke Katrimani, a četvrti krči okolnu šumu.

Gardijan navodi da na tom području živi oko 27.000 pripadnika naroda Janomami i Jekvana, kao i nekoliko zajednica koje nemaju kontakt sa spoljnim svetom.

Domorodačka liderka Sonja Guahahara tvrdi da su kriminalci profitirali od nedavnih predsedničkih izbora u Brazilu, zato što su se ''svi fokusirali na druge stvari i oni su to iskoristili''.

Kako navodi Gardijan, Ilegalne bande kopača zlata i rude kalaja upadaju na teritoriju Janomamija još od 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, zbog teških životnih uslova tokom vojne diktature u toj zemlji.

Upadi kopača u zaštićena područja su se povećali za vreme vladavine predsednika Žaira Bolsonara, koji se zalagao da se područja gde žive domorodačka plemena otvore za komercijalni razvoj, a procenjuje se da je od 2018. kada je on izabran za predsednika, broj rudara na zemlji Janomamija povećan na 25.000, navodi Gardijan.

Novoizabrani predsednik brazila Luiz Inasio Lula da Silva je izjavio da je ''i Brazilu i planeti potrebna živa amazonska prašuma'', i da će se postarati da se seča šuma smanji.

Federalni tužilac zadužean za zaštitu zemlje naroda Janomami, Alison Marugal, tvrdi da je ovakva količina mehanizacije za kopanje zabrinjavajuća i da se zajednice u toj oblasti suočavaju sa ''humanitarnom katastrofom''.

Marugal je rekla da bi prekid nezakonitog rudarenja na zemlji Janomamija bio moguć kada bi za to postojala politička volja, ali da nje uopšte nije bilo za vreme vlasti Bolsonara, preneo je Gardijan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet