Fokus

Starosedeoci Perua iz protesta protiv vlade zbog razlivanja nafte oteli 70 turista

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

18:57

Starosedeoci Perua iz protesta protiv vlade zbog razlivanja nafte oteli 70 turista
Starosedeoci Perua iz protesta protiv vlade zbog razlivanja nafte oteli 70 turista - Copyright AP/Edmar Barros

veličina teksta

Aa Aa

Autohtono stanovništvo u Amazoniji u Peruu zarobilo je grupu peruanskih i stranih turista, uključujući građane Velike Britanije i SAD, u znak protesta zbog nedostatka državne pomoći nakon izlivanja nafte u reku Kuniniko.

Votson Truhiljo, vođa zajednice rekao je da žele da tom akcijom skrenu pažnju Vladi, da ima i Peruanaca i stranaca, oko 70 ljudi.

Među turistima, koji su zadržani dok su putovali rečnim brodom, nalaze se i državljani Francuske, Španije i Švajcarske, prenosi Gardijan.

Truhiljo je rekao da je njegova grupa preduzela "radikalnu meru" u pokušaju da izvrši pritisak na Vladu da pošalje delegaciju da proceni ekološku štetu od izlivanja 2.500 tona sirove nafte u reku Kuniniko.

Dodao je da će zatočeni turisti prenoćiti u brodu dok čekaju rešenje situacije. Truhiljo je rekao da će se vratiti na brod u petak da razmisli da li da ih pusti.

Vlada i policija nisu komentarisali incident, koji se dogodio na pritoci reke Maranjon.

Autohtone zajednice su prethodno blokirale tranzit svih plovila na reci u znak protesta protiv izlivanja, koje je izazvalo pucanje naftovoda Norperuano.

Vlada je 27. septembra proglasila 90-dnevno vanredno stanje u regionu, koji je dom zajednica Kuniniko i Urarinas i gde živi oko 2.500 starosedelaca.

Naftovod Norperuano dug 800 kilometara, u vlasništvu državne kompanije Petroperu, izgrađen je pre četiri decenije za transport sirove nafte iz regiona Amazona do Piure.

Prema Petroperuu, izlivanje je rezultat namernog preseka cevovoda.

Komentari (0)

Svet