Novac

Ko najviše oseća udare inflacije: U Bojniku rade skoro tri meseca za prosečnu platu na Vračaru, a namirnicama cene iste

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2023

-

12:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Životni standard i navike potrošača se drastično razlikuju u lokalnim samoupravama u Srbiji.  Meštani Bojnika, možda i više osećaju udare inflacije. Oni primaju najmanju prosečnu platu u našoj zemlji. Ona iznosi tek nekoliko hiljada više nego minimalna potrošačka korpa i to ona iz novembra prošle godine, a iznosi 48.000 dinara. U istom mesecu, prosečna potrošačka korpa bila je oko 92.000 dinara.

Prosečna plata u Bojniku u novembru je iznosila 50.500 dinara. S druge strane, najveći prosek plata u Srbiji imaju građani beogradske opštine Vračar, čije je prosečna plata tada bila gotovo tri puta veća nego u opštini na jugu Srbije – oko 137.000 dinara. 

Iako je razlika u primanjima između ove dve opštine skoro trostruka, to se ne može reći i za cene. Neke robe i usluge koje ulaze u potrošačku korpu, poput struje, gasa, goriva, mleka, šećera, brašna koštaju isto u celoj Srbiji, što dodatno utiče na razlike u standardu žitelja opština sa nižim prosekom zarada od onih sa višim. Ali, ni život u većem gradu, sa mogućnošću bolje zarade, nije uvek prednost.

"Mi iz većih gradova bismo rekli da je bolje u Bojniku, jer su cene tamo niže. Međutim, s druge strane u Bojniku kažu - bolje je u Nišu, svi žele da dođu u Niš. U tim manjim sredinama mi imamo manju mogućnost izbora, izbora prodavnica, posla i drugih izvora gde bi mogli da zaradimo, ali i da biramo proizvode u različitim trgovinskim lancima", kaže za Euronews Srbija Snežana radukić, profesorka na Ekonomskom fakultetu u Nišu.

profimedia

 

Ekonomisti napominju da minimalna korpa predstavlja standard koji treba da zadovolji osnovne uslove života jedne porodice. Kakav je taj standard, pokazuju neki parametri iz te korpe, prema kojima je mesečni minimum za tročlanu porodicu – manje od dva kilograma svinjskog mesa (1,8kg) i oko tri kg (2,8 kg) pilećeg, kao i po kilogram pomorandži i banana. Tvorci minimalne korpe smatraju i da je jedan limun mesečno (0,20 kg) dovoljan za njih troje.

Rakić: Moramo zaštitu potrošača spustiti na lokalni nivo

Pomoćnica ministra trgovine Višnja Rakić kaže da je činjenica da ljudi komentarišu da je sve poskupelo i dodaje da je to bilo i očekivano.

"Poskupljenje jednog proizvoda prati niz nekih drugih stvari. Sa aspekta zaštite potrošača, ne možemo da posmatramo samo Beograd. Nije Beograd Srbija. Jeste najveći grad, ali tu je Novi Sad, Kragujevac. Imamo mi južnu i zapadnu Srbiju. Pogotovo mogu da govorim o jugu gde lično mislim da treba da poradimo na edukaciji potrošača. Moramo da edukujemo i trgovce. Trgovci znaju svoja prava, nije ovo kritika upućena njima, ali moraju da znaju šta je njihova obaveza. Upravo kroz novi zakon koji je stupio na snagu 2021. godine, praveći neku analizu - smatramo da udruženja za zaštitu potrošača koje delom finansiramo i mi kao vlada Srbije -  moraju da edukuju svoje potrošače. Kada im se obrati potrošač, svako ima pravo na informisanost, ne može to da ima samo u velikim gradovima", kaže Višnja Rakić.

Ona napominje da je Vlada Srbije nedavno donela odluku o formiranju Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača. To će, kako je najavljeno, biti stručno savetodavno telo koje će predlagati mere i aktivnosti unapređivanja zaštite potrošača, učestvovati u izradi strategije zaštite potrošača, izveštavati Vladu Srbije o stanju u ovoj oblasti i sprovođenju akcionog plana. Pomoćnica ministra unutrašnje i spoljne trgovine kaže da u ovom ministarstvu žele da "probude lokalnu smaoupravu, jer je malo uspavana što se tiče zaštite potrošača".

"Oni to gledaju na jednom niovu Republike Srbije, a moramo zaštitu potrošača spustiti na lokalni nivo, gde predsednik opštine treba da bude zainteresovan za svoje građane. On mora da gleda da meštani budu zadovoljni potrošači. Trebalo bi da postoji odeljenje za pružanje pravne pomoći. Od septembra ćemo krenuti i sa edukacijom školske dece. To će raditi nastavnici, kako bi deca kako odrastaju značla svoja potrošačka prava, jer su oni veliki potrošači", rekla je Rakić.

Euronews

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis