Novac

Mali: Uštedeli smo 85 milijardi dinara u prvih pet meseci, a najavljene mere za ovu godinu koštaju 23 milijarde

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2023

-

21:35

Mali: Uštedeli smo 85 milijardi dinara u prvih pet meseci, a najavljene mere za ovu godinu koštaju 23 milijarde
Mali: Uštedeli smo 85 milijardi dinara u prvih pet meseci, a najavljene mere za ovu godinu koštaju 23 milijarde - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je večeras da je set mera, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nastavak odgovorne ekonomske politike i podizanja životnog standarda građana.

"Uštedeli smo 85 milijardi dinara u prvih pet meseci ove godine, a najavljene mere za ovu godinu koštaju 23 milijarde", rekao je Mali gostujući u emisiji Hit Tvit na Pinku.

Istakao je da finansijska stabilnost zemlje nije ugrožena i da će se nove mere pomoći građanima finansirati iz realnih izvora i odbacio tvrdnje koje se mogu čuti iz redova opozicije da će se država dodatno zadužiti.

Mali je naglasio da se plan zaduživanja za ovu godinu se ne menja i dodao da javni dug iznosi 51,4 odsto BDP, što je daleko ispod nivoa koje predviđaju kriterijumi Mastrihta od 60 odsto.

"Još od kovida 2020. godine, veoma odgovorno vodimo ekonomsku politiku da podignemo standard građanima Srbije. Država je pokazala da ima stabilne javne finansije i da hoće da pomogne", naveo je Mali.

Istakao je da novi set mera predstavlja nastavak ekonomske politike usmerene ka tome da je, kada postoje probemi, kao što sada postoje sa podizanjem troškova života, država tu da reaguje.

Naglasio je da će sa podizanjem penzija koje predviđaju nove mere, prosečna penzija na kraju godine iznositi 390 evra, kao i da se nastavlja rast plata.

Mali je rekao da država ispunajva dato obećanje, kada je predstavljen program Srbija 2025, da će prosečna plata do kraja 2025. biti 1.000 evra, a penzija oko 450 evra.

Podsetio je da nove mere predviđaju da rast oktobarske penzije 5,5 odsto i od januara još najmanje 14,5 odsto, kao i da će kumulativno za dve godine penzije biti povećane 55,8 odsto. Videli smo da imamo prostor, a to najstarijima mnogo znači. "

Cilj svake ekonomske politike je da podignete kvalitet žitota i životni standard građana i time se bavimo", naveo je Mali.

Kazao je da će prosvetari i medicinski radnici, njih oko 205.000, imati od 1. septembra povećanje plata od 5,5 odsto i zatim od januara još 10 odsto, kao i ostalima u javnom sektoru.

"Opozicija uplašila građane"

Mali je rekao da je opozicija tokom šest nedelja protesta uplašila građane i ujedinila ih protiv onoga što zastupa, kao i da su najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazala da je porasla podrška predsedniku Aleksandru Vučiću i SNS.

 Mali je gostujući u emisiji Hit Tvit na Pinku rekao da već šest nedelja traju protesti i da je opozicija, pored toga što je zloupotrebila  ogromnu tragediju, ujedinila građane protiv svega što zastupa.

"Šta ste vi postigli? Vi ste uplašili građane Srbije i ujedinili celu Srbiju  protiv nasilja i 'Majdana' i prolivanja krivi i protiv svega što zastupate", rekao je Mali.

On je naveo da organizatori protesta žele da čak promene i srpsku  zastavu i himnu, i da je to nažalost politika koju nude građanima.

Ističe da novo istraživanje javnog menjnja pokazuju da brojevi kada je reč o Aleksandru Vučiću rastu, uprkos i velikoj krizi i svemu što se dešava. 

"Naša je politika mira i staiblnosti i borbe za normalnu Srbiju - da rastu plate i penzije i da gradimo autoputeve, da zadržimo dostojanstvo i da se  borimo za suverenu i nezavisnu Srbiju. Vučić suvereno vodi zemlju u intresu građana Srbije i sprskog naroda, a ne u interesu stranih ambasadora i tajkuna", naglasio je Mali.

Kako je rekao, "borbom i radom će odgovoriti Ćuti i drugima na pretnje".

"To su pretnje Srbije, a ne Vučiću, pretnja našoj budućnosti, takvima odgovarmao borbom i radom koja se odnosi povećanjeom plata i penzija i da zadržimo indentitet i himnu zastavu, da se borimo za jaku Srbiju i da budemo svoj na svome. Naša stolica je stolica Srbije", poručio je Mali.
 

Komentari (0)

Biznis