Privreda

Fabrika električnih motora u Novom Sadu - direktor Nideka poručuje da planiraju širenje u Srbiji i Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2021

-

10:51

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Novom Sadu, na početku izgradnje fabrike električnih motora japanske Nidek korporacije da će ta japanska fabrika, kao i pogoni kompanije Tojo Tajers u Inđiji, biti završene za godinu dana. Vučić je rekao da se završetak tih fabrika poklapa sa obeležavanjem 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana. Predsednik je kazao da će biti završen i projekat odsumporavanje u TENT u Obrenovcu, koji je značajan za životnu sredinu.

"Upravo to govori koliko smo veliki pomak napravili u odnosima dve zemlje i koliko sada imamo veći broj projekata. Dolazak Nideka je fantastičan uspeh, jer je uvek teško dovesti takvog investitora", rekao je Vučić.

Predsednik je za glavnog i izvršnog direktora Nidek korporacije Ðun Sekija rekao da je čovek čudesne energije i zahvalio mu što danas prisustvuje polaganju kamena temeljca za fabriku u Novom Sadu.

Vučić je skrenuo pažnju da je Seki naveo investiciju od 250 miliona evra, što je trenutno dogovoreno, ali da je njemu pre obraćanja u dva navrata rekao da spremaju investiciju u Evropi od 1,5 milijardi evra, od čega će čak milijardu biti u Srbiji.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

"To će biti ogromna ulaganja", rekao je Vučić i dodao da Nidek pravi najbolje elektromotore u svetu i da će ta japanska kompanija ove godine dostići novi rekord u poslovanju. Predsednik ističe da takve kompanije donose najbolju i inovativnu tehnologiju.

"Ovo je osma fabrika koju otvaramo u Novom Sadu za sedam godina, što mnogo govori koliko se Srbija promenila. Ovo više nisu radno intenzivne već kapitalno intenzivne fabrike i suštinski menjaju poziciju Srbije, i jačaju našu ekonomiju na najbrži mogući način", naveo je Vučić.

Kaže da jedna japanska poslovica kaže - ne plaši se sporog hoda već stajanja i da je zato važno da Srbija ne stoji već da stalno dobija nove investicije.

Vučić je rekao da kada je razgovarao sa Šinzo Abeom da mu je japanski premijer rekao da dolazak japanskih kompanija ne donosi samo najmoderniju tehnologiju već i visoko njihovo učešće u BDP-u zemlje. Predsednik je rekao da će prvo biti zaposleno u Nideku 260 radnika, a onda 500 i da će oni dobiti novo znanje i novu odgovornost.

Seki: Želimo da doprinesemo razvoju Srbije

Glavni i izvršni direktor Nidek korporacije Ðun Seki izjavio je da Nidek planira da se širi u Srbiji i Evropi, kao i da će uložiti u našoj zemlji puno novca i otvoriti veliki broj radnih mesta.

"Želimo da doprinesemo razvoju Srbije. Kompanija je prošle godine dostigla rekordnih 50 milijardi dolara,  a ove godine će ta cifra biti još veća. Nastavićemo da rastemo u budućnosti i zato nam je potrebna nova lokacija. Želimo da se širimo i u Srbji i na evropsko tržište i zato smo ovde", naglasio je Seki.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Izgradnja fabrike električnih motora japanske Nidek korporacije počela je danas u Novom Sadu. Fabrika će biti izgrađena u Industrijskoj zoni Sever 4, na Kaćkom putu. Nidek planira da u Srbiju donose investiciju vrednu ukupno dve milijarde evra, a sa proizvodnjom bi trebalo da počne krajem 2022. godine. Najavljeno je i da će fabrika za potrebe automobilske industrije u prvoj fazi zaposliti 300 ljudi i da će se prostirati na 26.000 kvadratnih metara.

Komentari (0)

Biznis