Privreda

Socijalno-ekonomski savet postigao dogovor o smanjenju akciza - da li će prevoznici evrodizel plaćati manje

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2022

-

15:40

Socijalno-ekonomski savet postigao dogovor o smanjenju akciza - da li će prevoznici evrodizel plaćati manje
Socijalno-ekonomski savet postigao dogovor o smanjenju akciza - da li će prevoznici evrodizel plaćati manje - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Članovi Socijalno- ekonomskog saveta (SES) nisu na današnjoj sednici dali pozitivno mišljenje o Nacrtu zakona o radnim praksama, ali su se, kako je izjavio predsedavajući Saveta Miloš Nenezić dogovorili oko brojnih drugih inicijativa socijalnih partnera, među kojima je i ona o smanjenju akciza na evro-dizel za komercijalnu transportnu privredu. O njoj bi, kako je Nenezić rekao na konferenciji za novinare posle sednice SES-a, tek trebalo da se izjasni Ministarstvo finansija. Nenezić je rekao da je prihvaćena inicijativa Unije poslodavaca Srbije za reformu sistema neporeskih prihoda i reformu obrazovanja.

"Razgovarali smo i o minimalnoj ceni rada u situaciji kada poskupljuju mnogi proizvodi što utiče na standard građana i poslovanje privrede", rekao je on i dodao da će se o tome ove godine često razgovarati ne samo na sednicama SES-a već i drugih socijalnih partnera kao i Vlade Srbije. Naveo je i da je podržana inicijativa pokrajinskog Socijalno-ekonomskog saveta za izmenu propisa za poboljšanje položaja majki preduzetnica.

Nacrt Zakona o radnim praksama na doradi

Ministarka za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je navela da pozitivno mišljenje na Nacrt zakona o radnim praksama nije dato zbog kratkih rokova, pa je odlučeno da se neka predložena rešenje izmene. Prema njenim rečima cilj donošenja ovog zakona jeste da mladima pomogne da kroz radnu praksu steknu prva radna iskustva, čime bi povećali svoje šanse za zaposlenje.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Zakon smo pripremali transparentno, prošao je kroz javnu raspravu i sada je u fazi davanja mišljenja. Kroz razgovor sa socijalnim partnerima smo uvideli da neka rešenja nisu dobra, a to se pre svega odnosi na kratke rokove, pa ćemo to u narednom periodu korigovati", rekla je ministarka.

Predlog da se visina minimalca razmatra dva puta godišnje

Goran Milić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije je naveo da je razmatrana inicijativa iz Pirota, koja se odnosi na to da li se minimalna cena rada može utvrđivati dva puta godišnje.

"Zaključili smo da se sa 35.000 dinara teško može živeti posebno zbog rasta cena poslednjih meseci. Budući da će izbori biti u aprilu i da će Skupština biti raspuštena, ove teme će ostati za novu vladu", rekao je Milić.

Čedanka Andrić iz UGS Nezavisnost je istakla da je inicijativom sindikata prosvete Saveza samostalnih sindikata i UGS-a Nezavisnost o poboljšanju položaja zaposlenih u prosveti, između ostalog predloženo da se radnicima u ovom sektoru da jednokratna pomoć u iznosu od 20.000 dinara. Navela je da je ministar prosvete Branko Ružicć kazao da će ovaj predlog izneti na Vladi Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis