Biznis vesti

Privrednici traže da se ograniči cena struje, a sindikati predlažu da se o minimalcu pregovara dva puta godišnje

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2021

-

15:28

Privrednici traže da se ograniči cena struje, a sindikati predlažu da se o minimalcu pregovara dva puta godišnje
Privrednici traže da se ograniči cena struje, a sindikati predlažu da se o minimalcu pregovara dva puta godišnje - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Socijalno-ekonomski savet (SES) dogovorio je danas ubrzano održavanje vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se razgovara o inicijativama da se ograniči poskupljenje električne energije za privredu. Posle danas održane sednice socijalni partneri su istakli da je postignuta saglasnost da se ubrzo održi vanredna sednica sa tim dnevnim redom, ali nije saopšteno kada će to biti.

Predsedavajući SES-a i predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić istakao je da privreda na udaru, jer se već potpisuju ugovori za snabdevanje električnom energijom sa EPS po cenama većim i više od 100 odsto i založio se za reakciju države kako bi poskupljenja bila zadržana u nekim granicima, kontrolisana i postepena. Istakao je da očekuje razumevanje Vlade Srbije da struja bude dostupna privredi po prihvatljivim cenama kako se ne bi urušio postignut privredni napredak Srbije.

Član SES-a predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković naglasio je da se što pre mora povesti rasprava o energetskoj tranziciji i njenoj ceni, i posledicima koje može imata po radna mesta. Član SES-a Goran Milić naglasio je da u uslovima kada električna energija za privredu enormno poskupljuje to stvara lanac poskupljenja ka građanima.

Na vanrednoj sednici SES na inicijativu pirotskog Socijalno ekonomskog saveta biće raspravljano i o potrebi da se minimalna cena rada utvrđuje dva puta godišnje, a ne jednom kao što je to sada slučaj. Značaj inicijative Milić je objasnio navodeći primer da je minimalac koji će važiti od januara utvrđen na osnovu cena potrošačke korpe iz aprila ove godine, a te cene su sada veće.

Bolja zaštita sindikalnih lidera

Predstavnici sindikata istakli su i značaj pokretanja inicijative za izmenu 188. člana Zakona o radu kako bi se ostvarila bolja zaštita predsednika sindikalnih organizacija i sindikalnih poverenika koji se nalaze na udaru poslodavaca zbog zaštite prava radnika.

Stojiljković je istakao da treba pokrenuti inicijativu da društveno značajne teme, poput siromaštva, na kojima radi SES treba da imaju svoj prostor na medijskim javnim servisima.

Poslodavci i sindikati i predstavnici Ministarstva rada saglasili su se da bi trebalo pokrenuti društvene razgovore o reformi obrazovanja, a u njima se očekuje učešće SANU i Univerziteta.

Državna sekretarka Ministarstva rada Stana Božović koja je danas učestvovala u radu SES-a istakla je da ministarstvo podržava dijalog socijalnih partnera, jer je u interesu poslodavaca, zaposlenih i u nacionalnom interesu. Istakla je brojne rezultate Ministarstva tokom prve godine rada Vlade Srbije i ocenila da je pružena podrška svim inicijativama koje je SES danas pokrenuo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis