Privreda

Grčić: Građani i privreda nemaju razloga za brigu zbog krize energenata u Evropi

Komentari

Autor: Euronews

05/10/2021

-

13:25

Grčić: Građani i privreda nemaju razloga za brigu zbog krize energenata u Evropi
Grčić: Građani i privreda nemaju razloga za brigu zbog krize energenata u Evropi - Copyright Promo/EPS

veličina teksta

Aa Aa

Građani i privreda Srbije nemaju razloga za brigu i strepnju iako na evropskom energetskom tržištu uveliko vlada kriza cena i zaliha energenata, izjavio je Milorad Grčić, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije, a prenosi EPS.

On je istakao da je ovo preduzeće obezbedilo sve uslove za stabilnu proizvodnju uglja i struje i snabdevanje električnom energijom. Grčić je rekao da je sistem EPS-a na vreme pripremljen za zimsku sezonu i istakao da aktuelne turbulencije u Evropi dodatno ukazuju da je Srbija u pravu kada insistira na očuvanju energetske nezavisnosti zemlje. 

"Da nemamo naše resurse za proizvodnju struje bili bismo na kolenima, a građani i privreda bili bi u mraku. Neki danas upiru prst u EPS, ali EPS nije odgovoran za cene na berzi. Slobodno tržište tera EPS da posluje u skladu sa situacijom na berzama. EPS je samo jedan od 63 licencirana snabdevača i privreda ima slobodu izbora od koga će kupovati struju", rekao je Grčić.

On je, kako je preneo EPS, rekao da su EPS-ove cene i dalje najpovoljnije u odnosu na konkurenciju. 

"Berzanski stručnjaci ukazuju da će se cene stabilizovati, ali nikada na nivo pre toga. Rekordne cene gasa, ali i uglja, koji je najskuplji u poslednjih 13 godina, usijale su berze električne energije. Megavat-sat struje sa 60 evra koliko je koštao početkom leta, sada se prodaje između 160 i 200 evra", rekao je v.d. direktora EPS.

Grčić je naveo i da zahvaljujući EPS-ovim termo i hidro elektranama Srbija nije uvoznik električne energije, već je energetski nezavisna država i istakao da je veoma važno da "građani Srbije plaćaju cenu struje najnižu u regionu". 

On je napomenuo i da je cilj  da i u narednim decenijama Srbija ima pouzdanu proizvodnju električne energije, obezbeđenu energetsku nezavisnost i potpuno ispunjene ekološke norme.

"Evropske zemlje se bore da nabave dovoljno struje. Poljska odbija da zatvara rudnike uglja. Nemačka povećava proizvodnju iz uglja za 36 odsto. Italija i Španija se bore sa ogromnim skokom cena većom od 30 odsto za domaćinstva. Energetske kompanije u Velikoj Britaniji traže pomoć države. Srbija i EPS ponovo pokazuju da samo domaćinski vođen EPS omogućava stabilnost i bezbednost. EPS posluje pozitivno, za šest meseci ove godine imamo profit od 97 miliona evra, a samo od izvoza struje za prvih devet meseci EPS je zaradio 86 miliona evra", naveo je Grčić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis