Biznis vesti

Pregovori okončani bez dogovora – Minimalac 35.012 dinara, sindikati protiv

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2021

-

13:09

Pregovori okončani bez dogovora – Minimalac 35.012 dinara, sindikati protiv
Pregovori okončani bez dogovora – Minimalac 35.012 dinara, sindikati protiv - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Minimalac će od 1. januara biti 35.012 dinara. Na Sednici Socijalno - ekonomskog saveta utvrđeno je da se cena minimalne zarade za sledeću godinu poveća za oko 2.500 dinara u odnosu na ovogodišnji. Sindikati nisu pristali, ali su ministar finansija Siniša Mali i premijerka Ana Brnabić objavili da će Vlada Srbije doneti odluku da od 1. januara minimalna zarada bude u nivou koji su predložili.

"Od 1. januara minimalna zarada biće 32.012 dinara, što je povećanje od 9,4 odsto i time mi dolazimo na 89 odsto pokrivenosti minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom.  Razumem sindikate da oni nisu zadovoljni", izjavila je premijerka Ana Brnabić nakon sednice Socijalno - ekonomskog saveta, na kojoj nije postignut dogovor sa sindikatima koji su tražili da minimalac bude oko 39.000 dinara, koliko iznosi minimalna potrošačka korpa.

Brnabić je najavila da bi zahtev sindikata o usklađivanju minimalne plate i potrošačke korpe mogao da se realizuje za dve godine. Ona je rekla da će na kraju 2023. biti doneta odluka da se minimalna zarada od 1. januara 2024. izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Po zakonu, ukoliko se socijalni partneri ne dogovore o iznosu minimalca, njegovu visinu do 15. septembra utvrđuje Vlada Srbije. Zato je mnogima bilo nejasno kako se desilo da dogovor nije postignut, a da ministar i premijerka saopštavaju visinu minimalca za sledeću godinu. Iznos od 35.012 dinara je onaj koji je prihvatiljiv za Vladu Srbije, bez obzira na stav sindikata.

"Razgovori nikada nisu ni jednostavni, ni laki, ali je važan socijalni dijalog. Za mene je najvažnije da naša privreda nakon svakog dogovora o minimalnoj zaradi ide napred, da održavamo zaposlenost, a da konkurentnost ne zaostaje", poručio je ministar finansija.

Poreske olakšice za poslodavce

Država je napravila ustupak prema poslodavcima tako što je dozvolila da se neoporezivi deo zarade poveća sa 18.300 dinara na 19.300 dinara, kao i da se stopa doprinosa za PIO smanji za 0,5 odsto.

"Oterećenje privrede je 2017. godine bilo 64 odsto, sada će biti 61, 1 odsto i to će doprineti novom zapošljavanju i otvaranju novih radnih mesta. Naša privreda raste uprkos najvećoj pandemiji. U drugom kvartalu je zabeležen rast od 7,6 odsto, a očekujemo da će godišnji rast srpske privrede biti 6,5 odsto", rekao je Mali.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i i UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković, su rekli da nisu zadovoljni, jer su očekivali da povećanje minimalca bude toliko da se 100 odsto pokrije minimalna potrošačka korpa.

Stojiljković je rekao da prepoznaje dobru volju, ali da sindikati ne mogu da prihvate predlog države.

"Velike su nejednakosti i moramo se truditi da minimalne zarade rastu brže nego druge plate.Tražimo ono što smo se dogovorli pre tri godine. Sa ovim povećanjem i sličnim sledeće godine, ni za sledeće dve godine nećemo dostići minimalnu potrošačku korpu. Moramo da napravimo pomak ", poručio je Stojiljković.

Predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić je rekao da može u svoje lično ime da kaže da je to bila sednica SES-a na kojoj su socijalni partneri bili najpribližniji u stavovima u poslednjih desetak godina i da je predlog vlade o minimalnoj ceni rada naišao na prilično visok stepen odobravanja partnera u SES - u.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Nenezić je istakao da je vlada pristupila konstrktuivno i odgovorno prema prvredi i građanima kada je reč o predloženom povećanju i olakšicama za privredu.


Kaže da je u poslednje tri godine vlada rasterećivala privredu i da su, pored pomoći tokom pandemije, za dva odsto smanjeni doprinosi, dok je neporezivi deo zarade povećan u prethodne tri godine za 4.300 dinara.

Dodaje da poslodavci i dalje insistiraju na daljem olakšavanju poslovanja i boljem privrednom ambijentu.

 

 

 


 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis