Biznis vesti

Još nema dogovora oko minimalca - država predlaže da bude 35.012 dinara

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2021

-

14:43

Još nema dogovora oko minimalca - država predlaže da bude 35.012 dinara
Još nema dogovora oko minimalca - država predlaže da bude 35.012 dinara - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Ministarstva finansija, sindikata i poslodavaca ni na današnjem, drugom sastanku nisu postigli dogovor o visini mininalne cene rada za 2022. godinu.


Kako je rečeno Tanjugu nakon sastanka, predstavnici Ministrstva finansija predložili su da minimalna cena rada bude 35.012 dinara, a s tim predlogom se predstavnici sindikata nisu saglasili i ostali su pri stavu da cena mora biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom, koja je oko 39.000 dinara.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da nisu saglasni sa predlogom države od 35.012 dinara i izrazio nadu da će u petak uspeti da ispregovaraju veću sumu.

"Ostalo je da u petak vidimo da li postoji šansa da nešto promenimo. Nadam se da ćemo uspeti da podignemo cenu, taj pomak bi bio nedovoljan, ali bio bi dobar", kaže Mihajlović.

Iz Ministarstva su im, dodaje, poručili da je predlog sindikata da visina minimalca bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom neodrživ.

Poslodavci: Prihvatili bismo i 39.000, ali uz olakšice privredi


Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković kazao je Tanjugu da su na sastanku poslodavci ponovili stav da cena rada ne bi trebalo da bude veća od šest odsto, ali da će prihvatiti svaku sumu, pa čak i tu koju sindikati traže, pod uslovom da dobiju umanjenje parafiskalnih nameta.

"Mi bi prihvatili i 39.000 dinara, ali pod uslovim da ne budu na teret privrede, već da bude kompenzovano, odnosno, da na teret privrede ide do šest odsto, zahtev sindikata je oko 22 odsto, te da se razlika od šest do 22 odsto podmiri iz budžeta", rekao je Atanacković.

Dodaje da će prihvatiti i cenu od 35.012 dinara, ako privreda dobije dodatne olakšice.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis