Biznis vesti

Počeli pregovori o minimalnoj zaradi, Stojiljković smatra da je realno da bude 39.000 dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2021

-

13:35

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici sindikata, poslodavaca i ministarstva finansija, počeli su pregovore o eventualnom podizanju minimalne zarade u Srbiji. U narednih 15 dana, poslodavci i sindikati pokušaće da približe stavove o minimalcu, koji trenutno iznosi 32.000 dinara, dok je zahtev da bude 39.000.

"Podržavamo predlog povećanja minimalne zarade, jer smatramo da tročlana porodica ne može da živi od tih para. Da bi se to ostvarilo, treba imati sluha, i osloboditi privredu dažbina koje idu uz zaradu. Poreze na doprinos bi trebalo smanjiti, ili eventualno preći na progresivno oporezivanje", rekao je za Euronews Srbija predsednik Unije poslodavaca Srđan Drobnjaković.

Sindikati ostaju pri stavu da se minimalna zarada od 32.000 dinara i potrošačka korpa, koja iznosi 39.000 dinara, izjednače.

"Realno je stići do minimalne zarade od 39.000"

"To je neka vrsta klasične 'zabave'. U poslednjih nekoliko godina, predsednik Vučić, kome to i nije u nadležnosti, izađe nekoliko meseci ranije sa nekom projektovanom cenom. Onda se pojave relevantni podaci koji utiču na određvianje minimalne zarade i platforme se predstavljaju. Ako se ne postigne dogovor, onda važi ono što je predložila vlada", kaže za Euronews Srbija predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

Kaže da će se na pregovorima i sastancima videti pozicije i predloge svih, ali ne očekuje da će se doći do dogovora, već onoga što Vlada kaže.

"Mi smo pre tri godine na sastavku Socioekonomskog saveta došli do dogovora da bi to trebalo da se sprovede za dve do tri godine, ali i dalje nije sprovedeno. Pitanje je onda čemu služe sindikati, ako ne mogu za tako minimalnu stvar da se izbore", dodaje sagovornik Euronews Srbija.

Stojiljković ističe da je realno stići do minimalne zarade od 39.000 dinara, a da je ono što je predložila Vlada održavanje postojećeg stanja, dok poslodavci kažu da bi mogli da izdrže rast od samo šest odsto.

"Minimalna zarada pretvorena u pravilo"

"Kod poslodavaca imate jednu vrstu pravila. Unija poslodavaca uglavnom ne predstavlja veliki strani kapital i većinu državnih preduzeća. Oni ne mogu da obećavaju previše, sem ako ne idu na povećanje neoporezivog dela plate, koji sada iznosi 18.000 dinara", kaže Stojiljković.

Stojiljković dodaje i da se vodi računa o realnim odnosima, ali i da društveni razvoj mora biti pravičan. 

"Zemlja, ako hoće da bude socijalno odgovorna, mora da smanjuje siromaštvo, a kod nas ono raste. Minimalna zarada, ako se pogleda zakon, trebalo bi da traje oko pola godine i to kad je poslodavac u nevoljama. Mi smo to pretvorili u pravilo, gde svaki peti prima toliku platu", kaže.

Ponuda koju je izrekao predsednik Vučić je 35.000 dinara, kaže Stojiljković, ali postoji neka vrsta nade da će to biti nešto više, ističe Stojiljković.

"Sa druge strane, pogledajte koliko cene rastu, saberite to sa ovim što je nama obećano, i videćete da je to održavanje postojećeg stanja", zaključuje Stojiljković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis