Biznis vesti

Počeli pregovori o minimalnoj ceni rada, između zahteva poslodavaca i sindikata razlika 5.000 dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/08/2021

-

14:52

Počeli pregovori o minimalnoj ceni rada, između zahteva poslodavaca i sindikata razlika 5.000 dinara
Počeli pregovori o minimalnoj ceni rada, između zahteva poslodavaca i sindikata razlika 5.000 dinara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pregovori o minimalnoj ceni rada za 2022. godinu počeli su danas između predstavnika Ministarstva finansija, sindikata i Unije poslodavaca Srbije (UPS), a završetak pregovora i određivanje konačne cene trebalo bi da bude do 15. septembra.

Kako javlja reporter Euronews Srbija, sudeći prema prvom danu pregovora, vlada će ponovo morati da "preseče" s obzirom na to da su dve strane ostale na pozicijama na kojima su i došle.

Sindikat, naime, traži da povećanje minimalne cene rada bude barem 7.000, odnosno da dostigne cifru od 39.000 - odnosno minimalnu potrošačku korpu, jer kažu da je to minimum dostojanstva sa kojim moraju pojedini radnici da žive. 

Sa druge strane, poslodavci kažu da je tačno da treba da se poveća minimalna cena rada i u svojoj anketi navode da 63 odsto poslodavaca u Srbiji smatra da ona treba da se podigne, ali da to treba da bude usklađeno sa rastom BDP-a i inflacijom, odnosno da bi to moglo ove godine da bude šest odsto - 34.000. Vlada Srbije u ovom trenutku predlaže 35.000 dinara kao minimalnu cenu rada.

 

Pregovori će trajati 15 dana

Pregovori poslodavaca i predstavnika sindikata će trajati narednih 15 dana, a kao treća strana tu će biti predstavnici Vlade Srbije. Ukoliko za 15 dana uspeju da se dogovore Socio-ekonomski savet treba da proglasi koja je to nova minimalna cena rada. Međutim, ako ne uspeju da se dogovore onda ponovo vlada do 15. septembra mora da intervenše s kojom to cifrom će ići od sledeće godine kada je reč o minimalcu.

Predsedsednik Unije poslodavaca Srđan Drobnjaković rekao je da apsolutno podržava povećanje minimalne zarade jer smatra da "tročlana porodica ne može da živi od tog novca".

"Da bi se to ostvarilo, treba imati sluha i rasteretiti privredu, poreze i doprinose treba smanjiti ili eventualno preći sa proporcionalnog na progresivno oporezivanje", rekao je on za Euronews Srbija.

Inače, ministar finansija Siniša Mali ranije je izjavio da će predlog vlade biti da minimalna cena rada za iduću godinu bude nešto iznad 35.000 dinara, iz Sindikata kažu da je to malo i da bi trebalo da bude 40.000 dinara, koliko je cena potrošačke korpe, dok iz Unije smatraju da bi uz određen olakšice, mogli da prihvate vladin predlog.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović u izjavi za Tanjug podsetio je da je 2017. godine dogovoreno da minimalna potrošačka korpa i minimalna cena rada budu izjednačene, kao i da je o tome postignut konsenzus sa sve tri strane.

"Mislim da bi to trebalo da se ispoštuje. To se nije desilo prošle godine, iako je termin za to bio prošla godina, imamo obzira jer je bila korona, ove i sledeće godine privreda, po nekim našim pokazateljima i pokazateljim vlade, beleži rast, tako da očekujemo da u skladu s tim i minimalna cena rada prati taj trend", rekao je Mihajlović za Tanjug.

Dodaje da očekuje i da prosečne plate u Srbiji prate trend rasta privrede.

Ističe da sindikati ne bi voleli da ta minimalna cena ostane ili da bude vrlo malo promenjena u ovoj godini, jer bi to, kaže, značilo da će sledeće godine građani koji primaju minimalac, a takvih je oko 350.000, i dalje imati problem da obezbede sebi egzistenciju.

Mihajlović navodi i da sindikati nisu zadovoljni početnim predlogom vlade od 35.000 dinara i izrazio nadu da će cena biti korigovana na gore.

"Očekujemo da bude znatno više od 35.000 dindara, ne možda 40.000 dinara, ali sa 39.000 bi bili zadovoljni", kaže Mihajlović.

Komentari (0)

Biznis