Biznis vesti

Poslodavci podržavaju povećanje minimalca, ali traže poreske olakšice

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2021

-

12:36

Poslodavci podržavaju povećanje minimalca, ali traže poreske olakšice
Poslodavci podržavaju povećanje minimalca, ali traže poreske olakšice - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Veliki deo poslodavaca smatra da ima osnova za povećanje minimalne cene rada, uz umanjenje poreza i doprinosa na zarade, kažu u Uniji poslodavaca Srbije. Po istraživanju Unije, 63 procenata poslodavaca smatra, kako je saopšteno, da je povećanje minimalca neophodno, što je četiri puta veća podrška povećanju nego 2020. u vreme najjače kovid krize. UPS navodi da je ta podrška značajno veća i od onih koje su ideji da se minimalac poveća poslodavci davala pre kovida, 2018. i 2019. godine.


Poslodavci su ukazali na bitne uslove koje treba ispuniti da bi rast zarada bio održiv, dugoročan i za preduzeća prihvatljiv, a tiču se finansijskog rasterećenja privrede. Čak 85 odsto anketiranih poslovadaca na vrhu liste zahteva stavilo je umanjenje poreza i doprinosa na zarade.

Povećanje neoporezivog dela zarade podržava 55 odsto anketiranih, a suzbijanje rada na crno 44 odsto preduzetnika smatra vrlo važnim za održivo poslovanje srpskih preduzeća.

UPS je saopštila da će, kako bi se omogućio održivi rast minimalne zarade, predložiti povećanje neoporezivog iznosa odnosno ukidanje fiskalnog opterećenja za minimalne zarade. Na listi predloga biće i smanjenja: poreza i doprinosa za sve zaposlene, administrativnih procedura i troškova, kao i poreske olakšice za novozaposlene i osobe starije od 45 godina.

"U skladu sa stavom poslodavaca iskazanim u ovoj anketi, Unija poslodavaca će pristupiti pregovorima o minimalnoj ceni rada, koji počinju 15. avgusta, a sa obavezom da cena minimalca za iduću godinu bude utvrđena najkasnije do 15. septembra", poručila je UPS.

Preporuka za vas

Pregovori oko minimalne zarade -  kada će minimalac moći da pokrije najjeftiniju potrošačku korpu

Komentari (1)

zika

16.08.2022 18:16

Poslodavcima bi bilo puno i da radnici rade bez plate. veliki bi im porez bio

Biznis