Biznis vesti

Nastavljena rasprava o minimalcu: Zasad bez pomaka, stavovi države i sindikata i dalje suprotstavljeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Stefan Goranović, Fonet

20/08/2021

-

14:43

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta i danas se raspravljalo o minimalnoj ceni rada. Pregovori su počeli nedavno, a pomaka, barem zasad, nema.

Kako javlja reporter Euronews Srbija, stavovi kada je reč o minimalnoj zaradi su i dalje suprotstavljeni.

Sindikati su jednoglasni - cena rada, minimalna plata, treba da se izjednači sa potrošačkom korpom, a to bi značilo da bi povaćenje trebalo da bude sa približno 30-31.000 na 39.000 dinara. Poslodavci, sa druge strane, kažu da bi najpre trebalo da se smanje nameti na zarade kako bi mogla da se poveća i ta minimalna zarada.

Ono što bi mogla da se pretpostavi kao neka srednja vrednost jeste da bi sledeće godine minimalna zarada mogla da bude nekih 34.000-35.000, javlja naš reporter, te dodaje da će se pregovori o ovoj važnoj temi nastaviti u ponedeljak, 23. avgusta.

U Palati Srbija održana je konferencija za novinare, a ono što se takođe moglo čuti jeste da je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević rekla da postoje povoljni ekonomski parametri koji bi dozvolili da se poveća minimalna cena zarade, jer je to plata koju prima više od 350.000 građana Srbije, iako, kako je dodala, ima nekih ograda da mnogo ljudi u zemlja prima minimalnu zaradu, a onda barem još nekoliko hiljada na ruke.

"Znate da kada je u pitanju minimalna cena rada da nju definiše čitav niz indikatora koji ukazuju na socio-ekonomsko stanje u našoj državi počevši od minimalne cene potrošačke korpe, zatim od trenda zarade, kretanja stope zaposlenosti, takođe produktivnosti, utiče i kretanje BDP, tako da svi ti parametri treba da se razmotre", rekla je ona.

Međutim, ono što je sigurno, kako dodaje, je da su dosadašnji indikatori povoljni kada je u pitanju napredak zemlje.

"Ukazuju da se može povećati minimalna cena rada, ali ono što je suština je da ona treba da bude održiva, da bude stabilna i to nam je cilj. U narednom periodu će se tačno definisati kako će se definisati ta održiva cena rada koja će izvesno biti veća nego što je to bilo prethodnih godina", napomenula je ministarka.

Ono što se može saznati u razgovoru sa sindikalcima, to je da bi bilo normalno očekivati da se 34.000-35.000 isplaćuje kao minimalna cena rada, a to je nešto što je ranije istakao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Atanacković: Cena rada u skladu sa privredom

Član pregovaračkog tima poslodavaca Nebojša Atanacković naglasio je da povećanje minimalne cene rada mora biti u skladu sa mogućnostima privrede, kao i da većina poslodavaca podržava to povećanje.

"Unija poslodavaca ne prihvata ono što je izneto ispred Vlade u javnost, tih 35.000 dinara, a znamo da to ne prihvataju ni sindikati, ali se nadamo da bi do nekog 'pomeranja' moglo doći", rekao je Atanacković i naglasio da poslodavci iz godine u godinu očekuju rasterećenje privrede, kako bi ona mogla da ima bolje 'zamahe'.

"Od predsednika Srbije smo čuli da bi to moglo da bude povećanje neoporezivog dela zarade, sa 18.300 na oko 19.300 dinara, i on je govorio o 0,7 do 1,7 procentnih poena umanjenja ukupnih poreza i doprinosa, dakle negde u tom nivou bi se moglo tražiti rasterećenje privrede", rekao je Atanacković i objasnio da je to približna računica za eventualni minimalac od 35.000 dinara, dok predlog od 39.000 dinara nisu ni razmatrali.

"Verovatno će sindikati možda početi da ublažavaju svoj zahtev, pošto bi to bilo povećanje od oko 22 odsto, što bi bilo nemoguće za funkcionisanje privrede, države i budžeta", ocenio je Atanacković, na šta je odmah reagovao predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković.

"Nema prostora da sindikati i zaposleni više popuštaju", poručio je Stojiljković i naglasio da se kalkulacija može naći i izvesti, jer povećanje od 10 odsto, za minimalac od 35.000 dinara, nije "neka proizvoljna cifra".

"Vidi se koji su parametri u pitanju, kretanje zaposlenosti, inflacija, vidi se šta je planirani rast BDP i onda se oko toga 'sastane'... Ono što je ponuđeno je pohvalno, raste minimalac iz godine u godinu, ali to povećanje od 10 odsto samo održava postojeće stanje. Tim tempom, ne znam kada će zarade stići minimalnu potrošačku korpu", rekao je Stojiljković.

 

Komentari (0)

Biznis