Biznis vesti

Predlog Vlade Srbije: Minimalac 35.012 dinara, uz olakšice za poslodavce

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/08/2021

-

16:39

Predlog Vlade Srbije: Minimalac 35.012 dinara, uz olakšice za poslodavce
Predlog Vlade Srbije: Minimalac 35.012 dinara, uz olakšice za poslodavce - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Predlog Ministarstva finansija na današnjem sastanja kolegijuma Socilajno-ekonomskog saveta je da minimalna zarada za iduću godinu bude 35.012 dinara, rekao je ministar Siniša Mali.

On je novinarima posle sastanka kazao i da Ministarstvo predlaže olakšice poslodavcima koje podrazumevaju da neoporezivi deo zarada iznosi 19.300 dinara, umesto dosadašnjih 18.300 dinara. Pored te olakšice, Ministarstvo finansija predložilo da se doprinosi za PIO smanje za 0,5 odsto.

To je rečeno na kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta, kojem su pored ministra finansija Siniše Malog prisustvovali i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković i predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

Ministar Mali je podsetio da je 2010. godine minimalna zarada u našoj zemlji bila 15.700 dinara, i da je današnji predlog zarade koji je iznelo ministarstvo duplo veći u odnosu na taj period.

- To je za nas veoma važno, pošto pokazuje opredeljenje Vlade Republike Srbije da se iz godine u godinu minimalna zarada povećava brže i više nego što je rast našeg BDP-a. U ciframa konkretno: Ako pogledamo 2017. godinu, kada smo završili taj proces fiskalne konsolidacije, mi imamo porast minimalne zarade od 52 odsto. Samo za četiri godine 52 odsto je porasla minimalna zarada, dok je kumulativni rast BDP-a 17.3 odsto - istakao je Siniša Mali.

Ministar je naveo da je u tom periodu minimalna potrošačka korpa porasla za 10.3 odsto, što znači da je za poslednje četiri godine minimalna zarada rasla pet puta brže nego minimalna potrošačka korpa.

- I podržavamo, na kraju krajeva takav smo dogovor napravili sa sindikatima i predstavnicima Unije poslodavaca da polako ali sigurno minimalna zarada dostigne nivo potrošačke korpe. Evo u poslednjih tri, četiri godine pokazali smo da idemo ka tome, dakle u narednom periodu ćemo sigurno uspeti da dostignemo taj cilj. Vraćam se opet na 2017. godinu, kada smo završili fiskalnu konsolidaciju, pokrivenost potrošačke korpe minimalnom zaradom bila je oko 62 odsto. Ove godine je pokrivenost 81 odsto - kaže ministar, i navodi da to jasno pokazuje namere Vlade Republike Srbije, i pored ekonomske krize koju je izazvala pandemija.

Ministar kaže da država nastavlja sa politikom smanjenja poreskog opterećenja na zarade, i rekao da je Ministarstvo finansija danas izašlo sa predlogom da se neoporezivi deo dohotka poveća sa 18.300 dinara na 19.300 dinara, i da se umanje doprinosi za PIO fond na teret poslodavca za 0.5 odsto. 

- To je novina u odnosu na razgovore tokom ovih dana, i to nam govori da smo potpuno posvećeni daljem rasterećenju plata kada su porezi i doprinosi u pitanju - zaključio je ministar.

 

Unija poslodavaca: Približili smo se rešenju

 

Iz Unije poslodavaca Srbije (UPS) su saopštili da je na današnjoj sednici Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta postignut značajan napredak ka dogovoru o minimalnoj ceni rada, ali su istakli da konačan dogovor nije postignut. Razgovori će biti nastavljeni na sednici SES-a koja je zakazana za 2. septembar.

"Iako konačni dogovor nije postignut, izuzetno je važno što svi socijalni partneri pokazuju razumevanje za argumente druge strane i zahvaljujući tome znatno smo se približili rešenju. U naporima da izjednačimo minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošačkom korpom, mi smo već dostigli 80 odsto korpe, a taj procenat je donedavno bio tek preko 50 odsto“, izjavio je posle sastanka Miloš Nenezić, predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta i predsednik Unije poslodavaca.

On je istakao i da je za UPS važno da se ne uruši privreda, jer se ne sme zaboraviti da su poslodavci ti koji pune budžet, a koji se onda raspoređuje na način koji je optimalan za sve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Biznis