Privreda

Grčić: Uskoro odluka o ceni struje za privredu, nije u planu poskupljenje za domaćinstva

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2021

-

12:53

Grčić: Uskoro odluka o ceni struje za privredu, nije u planu poskupljenje za domaćinstva
EPS - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije do sada nije donela odluku o ceni električne energije za privredu, ali se time bavimo i ta odluka će biti ubrzo doneta, rekao je danas direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić prilikom obraćanja članovima Nadzornog odbora tog javnog preduzeća na temu realizovanih investicija u poslednjih pet godina. On je rekao da je energetska kriza pokazala da bi privreda Srbije bila u velikim problemima da se ušlo u zatvaranje nekih termo kapaciteta koji proizvode električnu energiju iz lignita.


Istakao je da bi neke fabrike bile zatvorene, a neke bi bile dislocirane i naglasio da predsednik Aleksandar Vučić nije dozvolio da se išta od kapaciteta EPS-a gasi. Grčić je rekao da građani Srbije imaju najjeftiniju električnu energiju u regionu i da nije u planu da se cena menja.

Direktor EPS-a je istakao da je cilj te kompanije da za pet godina ima više instalisanih i termo i hidro potencijala, ali da se odnos od sadašnjih 70 prema 30 posto za termoeletrane u odnosu na hidroelektrane pomeri na 60 prema 40 posto. On je naveo da je za pola godine EPS ostvario dobit od 11,5 milijardi dinara, i dodao da je u periodu od 2016-2020 godine ostvario izvoz od četiri teravata električne energije.

Grčić istakao da je konzum elekrične energije u Srbiji porastao za 13 posto što je rezultat oživljavanja privrede i izgradnje fabrika. Za 5,5 godina u EPS je, kako je rekao, investirano 2,36 milijardi evra, od čega su značajan deo sredstva kompanije, i najavio da se investicije neće zaustavljati. Kroz revitalizaciju termo kapaciteta do sada je podignuta instalisana snaga za 180 megavata, a na kraju procesa revitalizacije to će biti 225 megavata.

Rekao je da će po pitanju zaštite životne sredine EPS u potpunosti biti usaglašen sa normama EU do 2027. godine.

Grčić naglasio da stabilnost i sigurnost proizvodnje EPS-a potiču iz termoelektrana odnosno proizvodnje na ugalj. Podsetio je da je bilo planova da se gasi više blokova termoelektrana ali da to nije učinjeno. On se založio za očuvanje EPS-a, svih proizvodnih kapaciteta i modernizaciju, očuvanje rudnika i jačanje EPS-a, kako bi ta kompanija ostala stub privrede Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis