Biznis vesti

Čadež: Omogućiti privredi struju iz naših izvora po ograničenim cenama

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2021

-

10:14

Čadež: Omogućiti privredi struju iz naših izvora po ograničenim cenama
Marko Čadež - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Potresi na međunarodnom tržištu električne energije stvaraju ogromne troškove privredi i kompanije su suočene sa problemom kako da održe poslovanje i obezbede sirovine, jer rast cene struje povlači poskupljenje svega ostalog, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On prelazno rešenje vidi u snabdevanju privrede strujom iz domaćih izvora po ograničenim cenama, objavila je PKS.

Čadež je rekao u emisiji Oko ekonomije na RTS da su novi ugovori kompanijama za nabavku električne energije na slobodnom tržištu proteklih dana 2,5 čak tri i četiri puta veći od ranije ugovornih isporuka.

Predsednik PKS je naveo primer kompanija iz gumarske industrije kojima bi troškovi po novim ugovorima za nabavku struje prevazilazili fondove za plate zaposlenima.

"Niko nije očekivao ovakav udar i ogromni skok cene gasa i električne energije", rekao je Čadež.

Komplikovanu situaciju, prema rečima Čadeža, moglo bi privremeno da razreši prolongiranje novih ugovora kompanijama između 60 i 120 dana dok se ne vidi kako će tržište da reaguje i snabdevanje privrede iz domaćih izvora po ceni koja bi bila ograničena, a ne bi elektroprivredi stvarala gubitke.

EPS je taj koji, u nekim vanrednim trenucima poput ovih, čuva privredni sistem, istakao je Čadež.

Predsednik PKS je zahvalio predsedniku Srbije, premijerki i ministarki energetike na angažvanju da se prevaziđe ova situacija i izrazio očekivanje da će Radna grupa u najskorije vreme naći rešenje koje će privredi omogućiti nesmetano poslovanje.

Cena prirodnog gasa u Evropi skočila je u jednom trenutku na rekordnih 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara.

Komentari (0)

Biznis