Politika

Odbor DS-a za rudarstvo i energetiku: U narednm periodu problemi sa električnom energijom

Komentari

Autor: Fonet

10/10/2021

-

11:06

Odbor DS-a za rudarstvo i energetiku: U narednm periodu problemi sa električnom energijom
Odbor DS-a za rudarstvo i energetiku: U narednm periodu problemi sa električnom energijom - Copyright Wikipedia/ThecentreCZ

veličina teksta

Aa Aa

Odbor Demokratske stranke (DS) za rudarstvo i energetiku upozorio je da će u narednom periodu biti ozbiljnih problema u isporuci električne energije u Srbiji, kao i da će država trpeti štetu i zbog uvoza električne energije, uz ocenu da je "uzrok svih problema nesposobno rukovodstvo Elektroprivrede Srbije (EPS)".

U saopštenjju Odbor DS-a je naveo da su oslonac u proizvodnji električne energije u Srbiji termoelektrane u EPS ogranku TENT iz kojih se godinama sagorevanjem uglja iz Kolubare isporučuje više od polovine ukupne električne energije.

"Već nekoliko godina unazad troškovi proizvodnje su porasli zbog trošenja velikih količina mazuta kojim se popravlja loš kvalitet uglja, ali se na taj način ujedno i zagađuje životna sredina", naveo je odbor DS.

Prema DS-u, situacija na kolubarskim kopovima postaje sve gora – "na Poljima E i B/C nema otkrivenog uglja i bageri rade smanjenim kapacitetom, slična je situacija na Tamnavi Zapadno Polje, treću godinu zaredom neće biti isporučena ni polovina neophodnog uglja za radnike Kolubare i ostale potrošače, a javne nabavke skoro da se uopšte ne rade po zakonu".

Kako se navodi, rukovodstvo EPS se umešalo u sindikalne razmirice stavljajući se na jednu stranu i na taj način poremetilo ljudske odnose u preduzeću, pa radnici na primopredaji ne govore o poslu, već se svađaju.

"Elektroprivredu već devet godina vodi nestručan i bahat kadar SNS, pa tako sada na naplatu dolaze neznanje, kupljene diplome, postavljanje na rukovodeća mesta ljudi po partijskoj, rođačkoj i kumovskoj liniji, a ne po stručnosti", navela je DS i zatražila da Vlada hitno smeni nesposobno rukovodstvo EPS i postavi ljude od struke i znanja.

Komentari (0)

Srbija