Privreda

Građani će od 1. maja moći preko mobilnog telefona da provere svaki fiskalni račun

Komentari

Autor: Tanjug / TV K1

31/01/2022

-

12:42

Građani će od 1. maja moći preko mobilnog telefona da provere svaki fiskalni račun
Građani će od 1. maja moći preko mobilnog telefona da provere svaki fiskalni račun - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Privrednici mogu još danas da se prijave za subvencije za nabavku novih fiskalnih uređaja za novi sistem fiskalizacije, a pomoćnik sektora za Informaciono - komunikacione tehnologije u Poreskoj upravi Dragoslav Glišović kaže da će građani putem QR koda moći da provere legalnost svakog računa.

"Građani će moći mobilnim telefonom da skeniraju QR kod na računu i njegovim učitavanjem provere da li je legalan. Svaki građanin može da proveri kod prodavca gde je nešto kupio, robu ili uslugu, da li je taj fiskalni račun završio u evidenciji Poreske uprave i da li je fiskalizovan u skladu sa zakonom", rekao je Glišović gostujući na TV K1.

Objasnio je da kupci tako mogu da utvrde da li je porez koji su platili završio tamo gde treba, u Poreskoj upravi, što znači da će svi kupci moći da budu i kontrolori fiskalnih računa. Glišović je dodao da nova fiskalizacija znači da će kupci i dalje dobijati račune fizički, ali da će svaka transakcija biti evidentirana u poreskom sistemu. On objašnjava da su privrednici već počeli da primenjuju novu fiskalizaciju i poziva sve privrednike da za prelazak na novi model fiskalizacije ne čekaju 30. april.

Obe fiskalizacije do 30. aprila

"Do 30. aprila privrednici mogu da budu i na starom sistemu fiskalizacije, ali pozivam sve da ne čekaju, jer odlaganja neće biti. Već je to krenulo i imamo određeni broj obveznika koji su prešli na novi model", istakao je Glišović.

Kako je rekao, ne treba da čekaju poslednji datum, jer možda u tom momentu tehničari koji pomažu u istalaciji tih uređaja neće biti na raspolaganju. On je upozorio da će i  u tom slučaju moći da rade, ali ne u skladu sa zakonom odnosno da će raditi na crno.

Privrednici po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i svakoj fiskalnoj kasi dobijaju od države po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, dok obveznici fiskalizacije koji nisu u sistemu PDV-a dobijaju 20 odsto veće iznose.

Da bi se prijavili za subvencije, poreski obveznici najpre treba da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata putem portala Poreske uprave ePorezi. Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom. Elektronski fiskalni uređaj osim kase, može da bude i računar, tablet, mobilni telefon.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Svaki fiskalni uređaj će se sastojati od elemenata čiju upotrebu mora da odobri Poreska uprava, a ti elementi su procesor fiskalnih računa i elektronski sistem za izdavanje fiskalnih računa.

Obvezniku fiskalizacije ostavljena je mogućnost da, ukoliko ima kapaciteta, samostalno razvija i implementira uređaj za potrebe svog poslovanja, koji Poreska uprava odobrava pre početka korišćenja. Novi model podrazumeva i korišćenje digitalnih sertifikata i bezbednosnog elementa, kao i pojednostavljeni postupak sertifikacije fiskalnih uređaja.

Prelazni period za novi model fiskalizacije traje od 1. novembra prošle do kraja aprila ove godine, a svi obveznici biće dužni da na novi model pređu od 1. maja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis