Privreda

Edi Rama: Pregovaramo sa Srbijom o uvozu pšenice koji su ranije ugovorili albanski privrednici

Komentari

Autor: Kossev / Kallxo / FoNet

13/03/2022

-

14:00

Edi Rama: Pregovaramo sa Srbijom o uvozu pšenice koji su ranije ugovorili albanski privrednici
Edi Rama: Pregovaramo sa Srbijom o uvozu pšenice koji su ranije ugovorili albanski privrednici - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da su sa Srbijom počeli pregovori o uvozu dela pšenice koju su ranije ugovorili albanski privrednici, preneo je danas portal Kossev pisanje Kallxo. Rama je, govoreći o ekonomskim posledicama koje je izazvao rat u Ukrajini, rekao da deblokada te količine pšenice može da se dogodi zahvaljujući inicijativi "Otvoreni Balkan".

"Pregovaramo sa Srbijom da izvučemo deo pšenice koje su ugovorili naši privrednici. I to ćemo učiniti zahvaljujući inicijativi "Otvoreni Balkan". To su činjenice", rekao je Rama.

Inicijativi "Otvoreni Balkan" pristupile su tri zemlje Zapadnog Balkana - Albanija, Srbija i Severna Makedonija. Cilj te inicijative je stvaranje zajedničkog tržišta i drugih olakšica između država.

Inicijativu nije podržalo Kosovo, ali ni opozicija u Albaniji koja ju je nazivala "opasnom i inicijativom za ispunjavanje želja Srbije".

Vlada Srbije je u četvrtak privremeno zabranila izvoz osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja, usled poremećaja na svetskom i domaćem tržišu i rasta tražnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis