Biznis vesti

Vlada Srbije produžila uredbu o zamrzavanju cene goriva - uvedena zabrana na izvoz žitarica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2022

-

15:49

Vlada Srbije produžila uredbu o zamrzavanju cene goriva - uvedena zabrana na izvoz žitarica
Vlada Srbije produžila uredbu o zamrzavanju cene goriva - uvedena zabrana na izvoz žitarica - Copyright Tanjug/Tanja Valič, Nikola Anđić, Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na Evro dizel i Evro premijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta, važiti narednih 30 dana, do 11. aprila. Iz Vlade Srbije je saopšteno da je odluka doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata. Vlada je time praktično produžila uredbu o zamrzavanju cene goriva, koja je bila na snazi prethodnih mesec dana.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju pumpe da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava, što znači da je zabranjeno točenje goriva u kante. Takođe, predviđeni su i uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Članovi vlade doneli su odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Na današnjoj sednici doneta je dopunjena odluka o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe za plaćanje carinskih dažbina u 2022. godini. Odluka koja se odnosi na naftu i ulja dobijena od bitumenoznih minerala, važiće do 31. decembra 2022. godine.

Zabranjen izvoz osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda

Na sednici je doneta odluka o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja, kako bi se pravovremeno reagovalo na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa zakonom kojim se uređuju fiskalizacija, a kojom se omogućava novi rok za prijavljivanje za subvencije države za prelazak na novi model e-fiskalizacije na portalu Poreske uprave ePorezi, od 15. marta do 5. aprila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis