Privreda

Svetska banka: Efekti rata u Ukrajini prelivaju se na Zapadni Balkan uglavnom kroz kanal sirovina

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

10:11

Svetska banka: Efekti rata u Ukrajini prelivaju se na Zapadni Balkan uglavnom kroz kanal sirovina
Svetska banka: Efekti rata u Ukrajini prelivaju se na Zapadni Balkan uglavnom kroz kanal sirovina - Copyright AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Na Zapadnom Balkanu stopa rasta će opasti na 3,2 procenta u 2022. godini, a efekti rata u Ukrajini prelivaju se na region uglavnom kroz kanal sirovina, objavila je Svetska banka u svom izveštaju. Svetska banka u izveštaju navodi da je procenjeni rast BDP-a Srbije u 2021. godini bio 7,4 odsto i prognozira da će u 2022. biti rast 3,2 odsto, a u 2023. godini 2,7 odsto.

To je za 1,3 odsto manje u odnosu na procenu SB iz januara 2022. za stopu rasta BDP-a za ovu i narednu godinu u Srbiji. Kada je reč o ZB, Svetska banka je u januaru predvidela rast BDP-a od 4,1 odsto u 2022. godini.

SB na srednji rok očekuje da ZB ima koristi od nedavno usvojenog Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan EU, koji će mobilisati sredstva za podršku konkurentnosti i inkluzivnom rastu, kao i za zelenu i digitalnu tranziciju.

Iako je udeo ekonomske aktivnosti koji je direktno povezan sa Rusijom i Ukrajinom relativno mali za Zapadni Balkan u celini, nekoliko zemalja je i dalje osetljivo na šokove iz Rusije, uključujući Crnu Goru za 11 procenata njenih stranih direktnih investicija i Srbiju za pet odsto njenog izvoza i 5,4 procenata uvoza, ocenjuje SB.

Zavisnost od ruskog gasa

Međutim, kako navodi SB, daleko akutniji rizici po Zapadni Balkan potiču od mogućih poremećaja u snabdevanju prirodnim gasom i naftom.

Zapadni Balkan 67 procenata svog prirodnog gasa uvozi iz Rusije, a Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija (preko bugarskog cevovoda) i Srbija u potpunosti zavise od Rusije za svoje snabdevanje prirodnim gasom. Slično kao i u slučaju centralne Evrope, indirektni efekti rusko-ukrajinskog konflikta predstavljaju značajan rizik za Zapadni Balkan, naročito ako konflikt pokrene usporavanje privrede u evrozoni.

Zapadni Balkan se snažno oslanja na evrozonu kao destinaciju za 63 odsto svog izvoza, dok više od polovine stranih direktnih investicija i gotovo dve trećine svih doznaka koje stižu u ovaj pod-region potiče iz evrozone, saopštila je SB.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis