Biznis vesti

Svetska banka Srbiji odobrila kredit za energetsku efikasnost - ugradnja solarnih panela za 25.000 domaćinstava

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2022

-

10:12

Svetska banka Srbiji odobrila kredit za energetsku efikasnost -  ugradnja solarnih panela za 25.000 domaćinstava
Svetska banka Srbiji odobrila kredit za energetsku efikasnost - ugradnja solarnih panela za 25.000 domaćinstava - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Odbor izvršnih direktora Svetske banke juče je odobrio zajam u vrednosti od 50 miliona dolara za Projekat čiste energije i energetske efikasnosti za građane. Namera je da pomogne Srbiji da ostvari svoje strateške ciljeve, dekarbonizaciju ekonomije i uključivanje većeg broja građana u energetsku tranziciju, saopštila je Svetska banka.

Dodaje se da je projekat namenjen povećanju energetske efikasnosti i ugradnji krovnih solarnih panela, koji teba da omoguće domaćinstvima da sa fosilnih goriva pređu na čistu energiju.

"Stambeni sektor u Srbiji poseduje veliki neiskorišćen potencijal za unapređenje energetske efikasnosti: domaćinstva čine oko jednu trećinu finalne potrošnje energije u Srbiji, a oko tri četvrtine energije koju koriste služi za grejanje“, rekao je direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara, prenosi se u saopštenju.

Dodaje se kako se očekuje da će tokom pet godina trajanja projekta ulaganje u održivo grejanje stići do 25.000 domaćinstava, dok će oko 2.500 najugroženijih domaćinstava dobiti podršku putem "dopunskih subvencija" za socijalnu inkluziju.

Svetska banka očekuje da će primena projekta doprineti da 3.000 domaćinstava prestane da koristi tradicionalne vidove grejanja na čvrsta goriva. Navodi se da bi ugradnja krovnih solarnih panela trebalo da za četiri megavata poveća ukupnu instalisanu snagu postrojenja na obnovljive izvore energije u Srbiji.

"U gradskim sredinama, 60 odsto domaćinstava koja nemaju pristup daljinskom grejanju greje se na drva, a još 15 odsto njih na ugalj, što predstavlja značajan izvor zagađenja vazduha", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis