Privreda

Mihajlović: Cilj Srbije da do 2050. najveći deo energije dolazi iz obnovljivih izvora

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2021

-

08:35

Mihajlović:  Cilj Srbije da do 2050. najveći deo energije dolazi iz obnovljivih izvora
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, povodom Svetskog dana vetra, da je neophodno iskoristiti veliki potencijal koji Srbija ima u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) za unapređenje životne sredine, privredni rast i ostvarivanje vizije zelene Srbije.

“Naš cilj, koji samo zajedno možemo da ostvarimo, jeste da do 2050. godine najveći deo proizvedene energije dolazi iz obnovljivih izvora", navela je Mihajlovićeva.

Ona je, međutim, ukazala da bi trebalo znati da OIE nisu samo procenti, već da je zelena energija važna zbog energetske bezbednosti i kvaliteta životne sredine.

"Proces energetske tranzicije počeli smo u novembru prošle godine, kada je na samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa Srbija postala potpisnica Deklaracije o zelenoj agendi za zapadni Balkan. Zelena agenda je agenda rasta koja će obezbediti brži privredni rast i nova radna mesta i omogućiti da kao zeml?a idemo ka klimatskoj neutralnosti”, rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da su u prethodnom periodu izgrađene vetroelektrane ukupne snage blizu 400 megavata, a da su u izgradnji još dva vetroparka ukupne snage blizu 170 megavata, saopšteno je iz kabineta potpredsednice Vlade.

Mihajlović je istakla da je donošenjem prvog posebnog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije postavljen temel? za brže korišćenje potencijala koje imamo u svim vidovima OIE.

"Stvorili smo uslove da svi investitori mogu da računaju na brze i efikasne procedure, a da troškovi za građane i privredu budu održivi. S povol?nim prirodnim uslovima koje imamo, verujem da možemo biti jedan od lidera u ovom delu Evrope kada je reč o zelenoj energiji“, navela je Mihajlović

 

Komentari (0)

Biznis