Privreda

U poljoprivredi ukinute granice za zemlje Otvorenog Balkana, transport hrane glavna tema sastanka u Ohridu

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

19:16

U poljoprivredi ukinute granice za zemlje Otvorenog Balkana, transport hrane glavna tema sastanka u Ohridu
Tanjug/Vlada Republike Severne Makedonije/ Viktor Irvin Ivanov - Copyright Tanjug/Vlada Republike Severne Makedonije/ Viktor Irvin Ivanov

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je, posle današnjeg sastanka u Ohridu sa ministrima poljoprivrede Severne Makedonije i Albanije, da su ukinute granice između zemalja Otvorenog Balkana.

Nedimović je rekao da je jedna od najvažnijih tema sastanka bila hrana, odnosno njen transport između zemalja Otvorenog Balkana.

"Jedan od prvih poslova koji su završeni u okviru Otvorenog Balakana jesu upravo ovi poslovi iz oblasti poljoprtivrede i nema više granica kada hrana prelazi granizu između Srbije, Severne Makedonije i Albanije", rekao je Nedimović Tanjugu.

Objasnio je da se hrana koja dolazi u Srbiju iz Albanije tretira kao da je poreklom iz Srbije i obrnuto, tako da se priznaju svi sertifikati.

Ministar je istakao da postoji posebna traka na graničnoim prelazima za kamione, u kojoj nema zaustavljanja.

"Sve ono što su nam bili problemi prethodnih godina više ne postoji i to mogu da potrvde kompanije iz sve tri zemlje. Ono što je najvažnije, 6.400 kamiona je od 3. januara, kada je počela primena Otovrenog Balkana, do 1. juna prešla preko granice, što je za 13 odsto više nego što je bilo prošle godine u isto vreme", kazao je Nedimović.

On je dodao da bi ti rezultati bili bolji da nije bilo problema nastalih usled krize u Ukrajini i zabrane izvoza.

Nedimović je naglasio da je Srbija prva izašla u susret Albaniji i Severnoj Makedoniji da im pomogne kada je situacija sa pšenicom i kukuruzom bila teška.

Dodao je da se realizuju i svi ugovori za izvoz srpskog brašna u te dve zemlje.

Izrazio je nadu da će i Crna Gora i BiH, koje na samitu u Ohridu učestvuju kao posmatrači, prihvatiti takvu saradnju u sektoru hrane i u drugim oblastima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis