Region

Rama: Projekat Otvoreni Balkan od vitalnog značaja za region

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

14:28

Rama: Projekat Otvoreni Balkan od vitalnog značaja za region
Edi Rama - Copyright Tanjug/AP/Mauro Scrobogna/LaPresse

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Albanije Edi Rama je uoči večerašnjeg otvaranja dvodnevnog samita članica "Otvorenog Balkana" u Ohridu rekao da je realizacija tog velikog projekta od vitalnog značaja te da podrazumeva implementaciju četiri osnovne evropske slobode u regionu Zapadnog Balkana - kretanje robe, ljudi, kapitala i usluga.

"Ove četiri slobode kretanja su ono što je od vitalnog značaja za nas, ono što je od vitalnog značaja za bezbednost u ovom regionu i od značaja za mir i rešavanje sukoba na ovim prostorima Evrope", istakao je premijer Albanije, preneo je "Albenijen post".

Rama se posebno osvrnuo na povezivanje regiona uz pomoć projekta "Plavi koridor".

"Projekat ''Plavi koridor'' nastoji da poveže Balkan od najsevernijeg dela Hrvatske do Grčke, koji takođe prolazi kroz Albaniju", naveo je on.

Naglasio je da je za taj projekat potrebna je pomoć Evropske unije, pre svega Crnoj Gori, jer, kako je istakao, ako crnogorski segment ostane nerazvijen, onda je "izgubljen deo ovog koridora".

"U poodmakloj smo fazi ''Plavog koridora''. U toku je izgradnja, ostali segmenti su u završnoj fazi medunarodnog tendera i u okviru ovog trećeg mandata videćemo plodove ovog velikog gradilišta", kazao je Rama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa