Region

Guverner Centralne banke Crne Gore o Otvorenom Balkanu: Prvo analiza da se vidi šta je dobro

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

13:01

Guverner Centralne banke Crne Gore o Otvorenom Balkanu: Prvo analiza da se vidi šta je dobro
Guverner Centralne banke Crne Gore o Otvorenom Balkanu: Prvo analiza da se vidi šta je dobro - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Guverner Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris kaže da regionalna inicijativa Otvoreni Balkan ima dosta prednosti i mana i da je stav ove finansijske institucije da je potrebno uraditi sveobuhvatnu analizu i videti šta je dobro za zemlju.

Fabris je u emisiji Link Radija CG kao prednosti Otvorenog Balkana naveo olakšano putovanje ljudi, kraće zadržavanje na granicama, pristup većem tržištu, lakša mobilnost radne snage, a kao jedan od rizika je, kaže, da bi crnogorsko tržište u tom slučaju bilo preplavljeno radnom snagom.

"Imamo i rizik od negativnog uticaja na pojedine sektore ekonomije. Postoje i neki rizici da to bude tretirano kao supstitut za EU, tako da mislimo da nije dobro licitirati, već uraditi analizu i odlučiti šta je dobro, šta nije za Crnu Goru", kazao je Fabris.

Na Ohridu danas počinje dvodnevni samit članica Otvorenog Balkana kojem će prisustvovati kao gosti crnogorski premijer Dritan Abazović i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa