Region

Tegeltija zatražio od Predsedništva BiH da razmotri pristupanje "Otvorenom Balkanu"

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

10:19

Tegeltija zatražio od Predsedništva BiH da razmotri pristupanje "Otvorenom Balkanu"
Zoran Tegeltija - Copyright AP/Kemal Softić

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, koji će danas i sutra učestvovati u Ohridu na dvodnevnom Samitu Otvoreni Balkan, zatražio je od Predsedništva BiH da razmotri i da saglasnost za pristupanje BiH toj regionalnoj inicijativi.

Tegeltija je uoči odlaska u Ohrid uputio pismo Predsedništvu BiH u kojem, osim obaveštenja o odlasku u Ohrid, traži da razmotre i daju saglasnost za pristupanje BiH inicijativi Otvoreni Balkan da, kako navodi, građani i poslovna zajednica u BiH ne bi bili jedini u regionu izostavljeni iz ove regionalne inicijative.

To je potvrđeno Srni iz Kabineta predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Inače, Samit se održava danas i sutra, a osim Tegeltije kao gost će prisustvovati i crnogorski premijer Dritan Abazović.

Regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan čine Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Podsetimo, u Ohridu danas počinje dvodnevni samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan, kome će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i zvaničnici Crne Gore i BiH. Kako je najavljno, na samitu će biti potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, turizma, kulture i poreskih službi.

Samit će početi oko 18 časova, u hotelu Metropol u Ohridu, sastankom lidera zemalja Otvorenog Balkana sa ministrima poljoprivrede. Zatim će uslediti radna večera lidera Otvorenog Balkana.

Na zvaničnom otvaranju samita u sredu, pored predsednika Srbije Vučića, premijera Kovačevskog i Rame, kao i Abazovića i Tegeltije, obratiće se putem video veze i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, najavila je Vlada Severne Makedonije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa