Privreda

Smederevska železara će smanjiti obim proizvodnje - kako će privremeno gašenje visoke peći uticati na privredu Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2022

-

22:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija HBIS Srbija, vlasnik smederevske železare, objavila je da su u toku pripreme za gašenje visoke peći broj 1. Ova godina je za smederevsku železaru počela dobro i u prva tri meseca kompanija je bila treća na listi najvećih izvoznika u Srbiji, ali su u ponedeljak saopštili da će smanjiti proizvodnju čelika. Naveli su da su svoje poslovanje prilagodili trenutnoj situaciji, i nagovestili da će obustva rada biti privremena, dok se ne stvore uslovi da peć bude ponovno pokretnuta.

Stručnjaci ukazuju da bi smanjenje obima proizvodnje, koja će praktično biti prepolovljena sa gašenjem jedne od ukupno dve visoke peći, moglo negativno uticati i na zaposlene u kompaniji, ali i na rezultat domaće privrede s obzirom na važnu ulogu koju ova kompanija, kao jedan od najvećih izvoznika ima za našu ekonomiju.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Nišu Boban Stojanović smatra da su dva ključna problema uticala da smederevska železara redukuje proizvodnju - bitne promene u lancima nabavke sirovina i smanjena potražnja za čelikom na globalnom tržištu.

"Železara Smederevo je 65 odsto sirovina dobijala iz Rusije, a sada mora da se preorijentiše na alternativne dobavljače iz Kine i Brazila, ali to je proces koji traje i na kraju, to je i skuplja varijanta od ove dosadašnje. Kada se sve to uzme u obzir, vidi se da je zaista eksterni šok uticao i na tako krupne privredne subjekte kao što je železara", kaže profesor.

On napominje da je odluka menadžmenta ove kompanije posledica globalne krize, jer ne smanjuje samo smederevska železara proizvodnju,  čiji je vlasnik kineska kompanija druga po veličini u svetu, već napominje da to rade i "Mital" u Francuskoj, dok i ona u Bremenu takođe redukuje svoje poslovanje.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Posledice su naravno veoma loše, a kako će se to odraziti na dalje poslovanje zavisiće od geopolitičkih dešavanja, prvenstveno od situacije u Ukrajini, kao i od inflacije, odnosno od rasta cena sirovina koje su inputi u proizvodnji u železari. Vest o smanjenju proizvodnje je izuzetno neprijatna, pogotovo što sledi posle prekida proizvodnje u "Fijatu", rekao je Stojanović.

Profesor je podsetio da se radi o kompaniji koja je jedan od najvećih privrednih subjekata u zemlji koji participira u BDP sa više od 3 odsto, a u izvozu učestvuje sa 10 do 13 odsto vredosti našeg izvoza.

"Sve što predstavlja smetnju u poslovanju itekako može da se odrazi na performanse naše privrede i na domaću ekonomiju u celini", uakzuje Stojanović.

Kako je došlo do pada tražnje za čelikom?

On ukazuje da je došlo do bitnih poremećaja u smislu smanjenja ekonomskih aktivnosti i da je to uzrokovalo pad potražnje za čelikom na globalnom tržištu.

"Znamo da su i međunarodne organizacije korigovale predviđene stope rasta, a to je učinila i Srbija, tako da se očekuje pad privredne aktivnosti i to automatski znači i manju tražnju za tako važnim inputom u građevinarstvu i generalno za druge industrije kao što je čelik. A ako pada proizvodnja u Evropi, onda naravno imamo nedovoljnu tražnju i to prouzrokuje i smanjenu proizvodnju. Dolazi do globalnog poremećaja, pada privrednih aktivnosti, uz stopu inflacije zbog koje poskupljuju sirovine. Ta dva činioca važna za poslovanje preduzeća su nepovoljna i rukovodstvo je odlučilo da više nego prepolovi proizvodnju", objašnjava profesor.

On kaže da se procenjuje da će sa dva miliona tona čelika, ona sada pasti na 800.000 i ukazuje da je to veoma značajno smanjenje. Stojanović podseća da smo već imali smanjenje proizvodnje i gašenje jedne peći 2020. godine, ali smatra da to nije imalo neke velike i ozbiljne posledice.

"Tada su uzroci bili smanjenje izvoznih kvota u EU i smanjenje tražnje zbog pandemije. Sada nemamo ovaj prvi uticaj, ali imamo pad privrednih aktivnosti u Evropi koja je glavno tržište železare. Nadamo se da će pad proizvodnje imati privremeni karakter, kao što kaže rukovodstvo kompanije", navodi profesor.

On ističe da su čak i sindikati optimisti, jer sudeći po izjavama u medijima, oni ne očekuju drastičan pad zaposlenosti, ali ostaje činjenica da je proizvodnja upola manja, da će imati manji obim posla i da će mnogi radnici morati na prinudne odmore.

"Ovo je doba neizvesnosti i teško je reći koliko će sve ovo trajati. Zbog geopolitičkih dešavanja i krupnih poremećaja na svetskom nivou, zaista je nezahvalno davati procene. Postoje pesimistične procene da će u svetu doći do stagflacije, do zadržavanja ovog visokog nivoa inflacije i rasta cena praktično svih proizvoda i usluga uz pad privrednih aktivnosti uz recesiju. To je vrlo nepovoljan scenario koji bi mogao dovesti i do gašenja mnogih firmi", ukazuje profesor. 

EPA/FRIEDEMANN VOGEL

 

On napominje da će pad proizvodnje u Smederevu uticati na izvozni bilans Srbije i procenjuje pad izvoza za 180 do 200 miliona evra zbog pada proizvodnje i smanjenog plasmana na inostrano tržište.

"Pašće i udeo železare u BDP što će automatski značiti pad BDP za možda jedan odsto, što je izuzetno nepovoljno. Generalno performanse naše privrede će biti slabije, ali se nadamo da će sve ovo ipak što se eksternih činilaca tiče trajati kratko", kaže Stojanović.

Kako piše Politika, u protekle tri godine HBIS je u smederevsku železaru uložio oko 300 miliona dolara. Dva kapitalna projekta – nova aglomeracija i nova koračna peć u sklopu Tople valjaonice, koštala su 180 miliona, dok je razlika otišla u gradnju rezervoara za visokopećni gas i Konvertor broj 2, kao i dodatne projekte modernizacije tehnološke opreme. Sve ove investicije usmerene su na poboljšanje životne sredine, bolju energetsku efikasnost i uštede u proizvodnji koje će doneti upotreba visokopećnog gasa.

Komentari (0)

Biznis