Privreda

Ministarstvo poljoprivrede: Ukinuta zabrana izvoza svih vrsta ulja

Komentari

Autor: Z. R.

11/08/2022

-

14:42

Ministarstvo poljoprivrede: Ukinuta zabrana izvoza svih vrsta ulja
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije je donela odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede. Kako su naveli, ta odluka je doneta nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta.

"Dodatno, nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mere. Prioritet će svakako biti da se u prvom redu zadovolje sve potrebe našeg stanovništva", saoštili su iz ministarstva poljoprivrede.

Vlada je u prethodnom periodu ukinula zabrane i za izvoz svih vrsta žitarica koje su bile pod merama ograničenog izvoza.

Privremena zabrana izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda bitnih za stanovništvo - pšenice, kukuruza, pšeničnog brašna, prekrupe i griza, kao i suncokretovog ulja prvi put je uvedena u martu u cilju sprečavanja kritične nestašice, a usled povećane tražnje na svetskom i domaćem tržištu. Vlada Srbije je 7. jula donela  izmenjenu odluku o izvozu ulja kojom se izvoz omogućava samo privrednim subjektima registrovanim za proizvodnju ulja.

Podsetimo, ukidanje zabrane izvoza za sve primarne poljoprivredne proizvode, bio je jedan od zahteva koji su od Vlade Srbije tražili predstavici poljoprivrednika koji protestuju u Novom Sadu, a na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom Branislavom Nedimovićem dobili su uveravanja da će biti omogućen izvoz ulja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis