Biznis vesti

U Austriji najveći rast cena beleže namirnice iz kategorije jeftinije robe - suncokretovo ulje skuplje za 125 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2022

-

11:37

U Austriji najveći rast cena beleže namirnice iz kategorije jeftinije robe - suncokretovo ulje skuplje za 125 odsto
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Austriji je cena namirnica proteklih meseci drastično skočila, a posebno jeftinijih, pokazuje istraživanje Radničke komore (AK). Povoljnije suncokretovo ulje je, u poređenju sa prošlom godinom, poskupelo za čak 125 odsto, a pene-testenina za 79 procenata, ustanovio je AK.

Tako je litar povoljnijeg suncokretovog ulja koštao u junu prošle godine 1,19 evra, a sada staje 2,68 evra.

"Ko ima manje para, poredi cene prilikom kupovine. Veće cene pogađaju mnogo više osobe sa nižim primanjima", istakla je Gabrijele Zgubić, zaštitnica potrošača AK.

Ona je ukazala da građani, zbog visokih cena, sada sve više kupuju povoljnije proizvode, ali su često suočeni sa nestašicom upravo tih asortimana u prodavnicama, pa moraju da kupe i skuplje varijante. AK traži privremeno smanjenje PDV-a na namirnice, kako bi se domaćinstva sa nižim primanjima rasteretila. AK ukazuje da domaćinstva sa nižim primanjima u proseku potroše 16,6 odsto svog budžeta na namirnice.

Od smanjenja PDV-a na namirnice, dvostruko više bi profitirala domaćinstva sa nižim primanjima. Takođe, AK traži i strogo nadziranje cena namirnica u prodavnicama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis