Novac

Godišnja inflacija u Turskoj 70 odsto - ovakav rast cena nije zabeležen od 1995. godine

Komentari

Autor: Blumberg / Tanjug

05/05/2022

-

14:07

Godišnja inflacija u Turskoj 70 odsto - ovakav rast cena nije zabeležen od 1995. godine
Ankara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stopa inflacije u Turskoj, merena rastom potrošačkih cena, dostigla je skoro 70 odsto međugodišnje u aprilu, pokazuju današnji preliminarni statistički podaci.

Indeks potrošačkih cena je prošlog meseca porastao za 69,97 odsto na godišnjem nivou u poređenju sa 61,14 posto u martu, objavio je turski institut za statistiku Turkstat, dodajući da rast aprilske inflacije na mesečnom nivou iznosi 7,25 procenata, izveštava Blumberg.

Najviše su na godišnjem nivou skočile cene energije, koje su ubrzale sa martovskog nivoa od 102,9 posto na 118,2 procenta u aprilu, dok su cene hrane, koje čine otprilike četvrtinu potrošačke korpe, porasle za 89 odsto u odnosu na isti mesec 2021.

Inflacija proizvođačkih cena u Turskoj takođe se ubrzala na godišnjih 122 procenta u aprilu usled globalnog poskupljenja robe, pri čemu će kompanije povećane troškove proizvodnje verovatno preneti na potrošače, što nagoveštava da turskim kupcima najgore tek predstoji, ocenjuje njujorška agencija.

Ovo je najviša stopa rasta proizvođačkih cena od marta 1995. godine, čiji procenat već treći mesec uzastopno ostaje iznad 100 odsto.

profimedia

 

Proizvođači "neće moći u potpunosti da apsorbuju veoma visoke troškove proizvodnje, vođene uglavnom cenama energije, i moraće da prebace bar deo tog tereta na svoje klijente, što će rezultirati time da rast potrošačkih cena potraje duže", rekao je Pjotr Matis, analitičar u kompaniji InTač Kepital Markets, nakon izveštaja o inflaciji.

Uprkos pogoršanim izgledima, centralna banka Turske očekuje da će inflacija početi da usporava već u junu, a ranije je nagovestila da neće pooštravati monetarnu politiku, što će, smatra Blumberg, povećati raskorak između Turske i globalne ekonomije.

To izlaže nacionalnu valutu liru daljem slabljenju. Turska lira je ove godine već izgubila oko jedne desetine vrednosti prema dolaru, a njena deprecijacija se brzo prenosi na dalji rast potrošačkih cena u turskoj visoko dolarizovanoj ekonomiji. Lira je nakon statističkog izveštaja o inflaciji oslabila za 0,8 posto na 14,85 lira za dolar, prenosi Blumberg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis