Evropa

Prvomajski protest u Turskoj - policija privela desetine demonstranata

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

01/05/2022

-

14:41

Prvomajski protest u Turskoj - policija privela desetine demonstranata
Prvomajski protest u Turskoj - policija privela desetine demonstranata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na prvomajskom protestu u Turskoj, policija je privela desetine demonstranata koji su pokušali da dođu do glavnog istanbulskog trga Taksim, gde skupovi nisu dozvoljeni. Okupljeni demonstranti su protestovali zbog ekonomskih teškoća izazvanih rastućom inflacijom u toj zemlji, prenosi agencija Rojters.

"Naša glavna tema ove godine su morali da budu troškovi života," rekao je predsednik Konfederacije turskih radničkih sindikata (Turk-Is) Ergun Atalaj dok je polagao venac na trgu Taksim.

Traže da se minimalne zarade usklađuju mesečno

Atalaj je zahtevao da se minimalne zarade prilagođavaju mesečno, u skladu s rastom cena. Kancelarija guvernera Istanbula odobrila je održavanje proslave Prvog maja u drugom gradskom okrugu, ali i saopštila da su skupovi na svim drugim lokacijama nedozvoljeni i nezakoniti.

U saopštenju iz kancelarije guvernera Istanbula navodi se da su 164 demonstranta privedena širom grada zbog "pokušaja održavanja nelegalnih demonstracija".

Izveštač britanske agencije navodi da je video policiju koja je u sukobu sa demonstrantima i da im stavlja lisice na ruke.

profimedia

 

Policija je takođe privela 30 ljudi u centru okruga Bešiktaš i 22 osobe u Šišliju, izvestila je novinska agencija Demiroren.

Očekuje se da će godišnja stopa inflacije u Turskoj porasti na 68 odsto u aprilu, podstaknuta rusko-ukrajinskim sukobom i rastućim cenama roba, kao i da će početi da slabi tek neznatno do kraja godine, pokazalo je istraživanje Rojtersa u četvrtak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa