Privreda

Iz MMF-a i Svetske banke upozoravaju da raste rizik od globalne recesije sledeće godine

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2022

-

18:49

Iz MMF-a i Svetske banke upozoravaju da raste rizik od globalne recesije sledeće godine
Kristalina Georgijeva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva i predsednik Svetske banke Dejvid Malpas upozorili su danas na rastući rizik od globalne recesije, pri čemu inflacija ostaje stalni problem posle ruske invazije na Ukrajinu.

"Postoji rizik i stvarna opasnost od svetske recesije sledeće godine“, rekao je Malpas u dijalogu sa Georgijevom na početku Godišnje skupštine ove dve međunarodne finansijske institucije, prenosi Rojters.

On je naveo da se razvojni napori širom sveta suočavaju s krizom, navodeći u tom kontekstu usporavanje rasta u razvijenim ekonomijama i deprecijaciju valuta u mnogim zemljama u razvoju.

Šefica MMF-a Georgieva je rekla da MMF vidi "značajan problem" u Kini, drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji, u kojoj volatilnost na stambenom tržištu vuče naniže privredni rast.

Osvrćući se na rastuće potrošačke cene u zemljama širom sveta, ona je poručila da ne možemo sebi priuštiti da se inflacija kreće "kao voz koji se otrgao kontroli".

Georgieva je ocenila i da Zajednički okvir Grupe 20 za restrukturu dugova siromašnih zemalja sporo postaje operativan, ali da je optimistična u vezi sa slučajevima Čada i Zambije, koji su zajedno sa Etiopijom prvi zatražili pomoć.

Izrazila je nadu da bi napori za restrukturu duga Čada i Zambije mogli da se finalizuju do kraja godine, što bi, kaže, utrlo put da i druge zemlje zatraže takvu vrstu pomoći.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis