Privreda

Prevoznicima stiže treća rata pomoći od po 600 evra po autobusu - u avgustu 90.000 dinara za članove osam udruženja

Komentari

Autor: Z. R.

29/06/2021

-

10:22

Prevoznicima stiže treća rata pomoći od po 600 evra po autobusu - u avgustu 90.000 dinara za članove osam udruženja
Prevoznicima stiže treća rata pomoći od po 600 evra po autobusu - u avgustu 90.000 dinara za članove osam udruženja - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Subvencija od 600 evra po vozilu danas će biti uplaćena na račune 654 prevoznika, za svaki od 6.393 autobusa koji imaju uredne licence. Ministarstvo finansija je saopštilo da počinje uplata treće, od ukupno šest rata, državne pomoći za autoprevoznike. 

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da je danas uplaćeno oko 451 milion dinara za autoprevoznike, odnosno oko 3,8 miliona evra. Autoprevoznici će kroz navedenu vrstu pomoći imati kontinuiranu podršku države u periodu od šest meseci, a za tu meru je rebalansom budžeta opredeljeno ukupno 2,6 milijardi dinara.

"Osim pomoći koja je bila namenjena za sve preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, koja se prijave, a koja je podrazumevala isplatu tri puta po pola minimalne zarade za mart, april i maj mesec, postoje delatnosti koje smo odlučili dodatno da pomognemo i podržimo jer iza sebe imaju zaista težak period za poslovanje. Jedan od tih sektora je sektor autobuskih prevoznika koji su od početka pandemije imali sužene uslove za poslovanje zbog ograničenja u kretanju kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi“, naveo je ministar finansija.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupan broj prevezenih putnika u međunarodnom saobraćaju u 2020. godini smanjen je za 62,2 odsto odnosu na isti period prethodne godine. U posmatranom periodu, opao je i unutrašnji prevoz putnika za 28,4 odsto, što je uticalo na pad ukupnog broja prevezenih putnika za 30,9 procenata. Obim rada, izražen u putničkim kilometrima, u 2020. godini opao je za 46 odsto, što je posledica smanjenja obima rada u unutrašnjem prevozu putnika.

Siniša Mali je rekao da se država trudi da pomogne svima kojima je pomoć potrebna, pa su tako, tokom juna meseca isplaćene dve pune minimalne zarade za samostalne umetnike. Pomoć od po 62.000 dinara je dobilo 3.139 lica, u koja spadaju samostalni umetnici, samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni izvođači kulturnih programa i samostalni saradnici u kulturi.

U julu minimalac za ugostitelje

"Sredinom jula nas očekuje isplata pune minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije“, najavio je Mali, dodajući da će oni dobiti još jednu minimalnu zaradu sredinom avgusta meseca.

Ministar je najavio da je u avgustu planirana isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 90.000 dinara neto, za ukupno 777 članova razvrstanih u osam udruženja kojima proše godine nije isplaćena ova pomoć. Ta mera se, objasnio je, odnosi na one koja imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvođači kulturnih programa.

Sve navedene mere pomoći su, zaključio je ministar finansija, deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, a koji je predviđen u iznosu od 266,1 milijardu dinara.

Preporuka za vas

Lakićević: U avgustu prvi ugovori s građanima za stolariju uz subvenciju države

Komentari (0)

Biznis