Privreda

Prvi nagoveštaj oporavka nemačke privrede i popuštanja inflacije - proizvođačke cene beleže pad posle dve i po godine

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2022

-

11:15

Prvi nagoveštaj oporavka nemačke privrede i popuštanja inflacije - proizvođačke cene beleže pad posle dve i po godine
Prvi nagoveštaj oporavka nemačke privrede i popuštanja inflacije - proizvođačke cene beleže pad posle dve i po godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Nemačkoj su proizvođačke cene u oktobru zabeležile prvi mesečni pad za dve i po godine, što povećava nadu da bi dvocifrena inflacija u toj zemlji mogla uskoro da dostigne svoj vrhunac. Proizvođačke cene industrijskih proizvoda pale su za 4,2 odsto na mesečnom nivou, prvenstveno zbog pada cena električne energije i prirodnog gasa, saopštio je Zavod za statistiku.

Analitičari koje je anketirala agencija Rojters prognozirali su rast od 0,9 odsto. Rast cena proizvođača je, podseća agencija, uticao na ukupnu inflaciju i njen rast bržim tempom u protekloj godini od uobičajenog. Osnovna inflacija, koja sada iznosi oko pet odsto, pokazala je malo znakova popuštanja, a detaljni oktobarski podaci objavljeni prošle nedelje pokazali sve veće pritiske na cene.

"Osnovni inflatorni pritisak ne pokazuje znake stabilizacije", kazao je ekonomista Danske banke Pit Haines Kristijansen.

Ralf Solven iz Komercbanke rekao je da brojke "daju razlog za nadu da će stopa inflacije uskoro dostići svoj vrhunac".

"Međutim, to ne znači da je problem inflacije gotov", naglasio je Solven.

Plan za "kočnice" na cene gasa i struje

Istraživanje ekonomskog instituta Ifo pokazuje da mnoga nemačka preduzeća nisu završila sa prenošenjem velikih troškova na kupce. Utvrđeno je da su kompanije prenele samo 34 odsto povećanja svojih kupovnih cena u poslednjih nekoliko meseci. Nemačke potrošačke cene, usaglašene sa drugim evropskim zemljama, u oktobru su bile 11,6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Nemačka vlada planira da uvede "kočnice" cena gasa i struje od početka sledeće godine u cilju obuzdavanja inflacije, za koju se očekuje da će dostići osam odsto ove i sedam procenata sledeće godine. U poređenju sa oktobrom 2021, proizvođačke cene industrijskih proizvoda porasle su prošlog meseca za 34,5 odsto, što ukazuje na izvesno olakšanje nakon rasta rekordnim tempom u avgustu i septembru od 45,8 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis