Biznis vesti

Proizvođačke cene u Nemačkoj porasle najviše u poslednjih 60 godina

Komentari

Autor: FoNet

13/12/2021

-

21:03

Proizvođačke cene u Nemačkoj porasle najviše u poslednjih 60 godina
Proizvođačke cene u Nemačkoj porasle najviše u poslednjih 60 godina - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Proizvođačke cene u Nemačkoj u novembru su porasle najviše od 1962. godine i u poređenju sa istim prošlogodišnjim mesecom bile su veće za 16,6 odsto, nakon što su u oktobru bile uvećane za 15,2 procenta, saopštio je Državni zavod za statistiku Destatis.

Podstaknute naglim rastom cena sirovina i intermedijarnih proizvoda, proizvođačke cene u najvećoj evropskoj ekonomiji na godišnjem nivou su najveće od 1962. godine, kada je zvanično počela da se vodi statistika o inflaciji, objavila je agencija DPA, prenosi Hina.

Na mesečnom nivou rast proizvođačkih cena blago je usporio na 1,3 odsto, sa 1,6 odsto u oktobru. Na godišnjem nivou daleko najviše su porasle proizvođačke cene naftnih derivata, za čak 62,4 posto.

U saopštenju Destatisa se navodi da su poljoprivredni proizvodi na godišnjem nivou poskupeli 16,3 odsto , a u oktobru su uvećani za 2,8 procenata. Ukazuje se da je visoki rast cena poljoprivrednih proizvoda najvećim delom posledica naglog rasta cena biljnih proizvoda od 24,4 odsto u odnosu na prošlogodišnji oktobar.

Glavni razlog tog skoka je poskupljenje žitarica, čija cena već neko vreme raste najviše zbog snažne potražnje nemačkih i stranih proizvođača brašna. U oktobru su žitarice bile 36,9 odsto skuplje nego pre godinu dana.

Zbog slabog roda porasle su i cene krompira za 43,5 odsto, dok je uljana repica poskupela čak 62 odsto, a proizvodi životinjskog podrekla skuplji su 10,8 odsto nego pre godinu dana. 

Komentari (0)

Biznis